Početna Crna hronika Opozicija reaguje na brutalno nasilje u Novom Sadu: Traže ostavke odgovornih, tvrde...

Opozicija reaguje na brutalno nasilje u Novom Sadu: Traže ostavke odgovornih, tvrde da država kontroliše kriminal

0

Pojedine opozicione partije oglasile su se u vezi sa slučajem brutalnog prebijanja mladića u Novom Sadu, koji je u javnost dospeo tek nakon objavljivanja snimka na društvenim mrežama.

Stranke koje su se oglasile tražile su ostavku svih odgovornih, uključujući i ministra policije u tehničkoj vladi, direktora policije i načelnika policijske uprave Novi Sad.

UOPS: Dokaz povezanosti SNS režima, policijskog vrha i kriminalnih bandi

Udružena opozicija Srbije (UOPS) ocenjuje da je najnoviji izliv nasilja u Srbiji “produkt dugotrajnog, sad već javnog pakta režima Aleksandra Vučića sa srpskim podzemljem”.

“Stravične scene prebijanja i lomljenja ruku onesevešćenom mladiću u Novom Sadu, posledica su tolerisanja kriminalnih grupa, čiji pripadnici uživaju zaštitu države koja ih, po potrebi, koristi protiv sopstvenih građana”, navodi se u saopštenju UOPS-a.

Oni povezuju ovaj događaj kao nešto što pokazuje vezu “između mučkog prebijanja ljudi od strane policijskih i parapolicijskih snaga na protestima početkom jula u Beogradu, ali i najnovije eskalacije nasilja širom Srbije”.

“Sve je to dokaz povezanosti SNS režima, policijskog vrha i razularenih kriminalnih bandi. Postojeći policijski vrh nakon afera poput Jovanjice, Krušika ili ranije Savamale pokazuje da je u službi jedne stranke i zaštite njenih kriminalnih krakova”, piše u saopštenju ujedinjene opozicije.

Oslobađanje Zvonka Veselinovića i Caneta Subotica, veze Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi sa Dijanom Hrkalović, oslobađanje Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja optuženog za ubistvo i pored nađenog DNK na mestu zločina, navode, “jasno pokazuju direktnu povezanost režima Aleksandra Vučića i srpskog podzemlja”.

“Najnovije dešavanje u Novom Sadu, gde se nedeljama zataškavao stravični zločin, od koga se ledi krv u žilama, ostao bi u tajnim policijskim dosijeima da nije bilo građana. Na ovom slučaju vidljiva je sprega vrha policije, koja štiti novosadske policijske čelnike, čak i kada su pojedinci, pod njihovom nadležnošću, prekomerno primenjivali silu prema detetu ometenom u razvoju”, saopštava UOPS.

SDS: Zahtevamo sankcionisanje svih koji su učestvovali u zataškavanju, odgovornost da snosi i Vučević

Socijaldemokratska stranka (SDS) zahteva da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) hitno iznese u javnost sve detalje u vezi sa prebijanjem mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu i traži da direktor policije Vladimir Rebić podnese ostavku. Ta stranka zahteva i sankcionisanje svih koji su učestvovali u “očiglednom kriminalnom zataškavanju ovog događaja” i u neprijavljivanju krivičnog dela.

“Snimak koji je objavio Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, nažalost najbolje pokazuje stanje u našem društvu i državi. Od zverskog nasilja, koje je posledica višegodišnjeg generisanja agresije od strane režima, do očevidaca koji ne reaguju zbog atmosfere straha u kojoj su građani odavno izgubili poverenje u državu, između ostalog i zbog nekažnjavanja za krivična dela”, navodi se u saopštenju.

Iz SDS su podsetili da je policija reagovala tek kada se pojavio snimak koji je uznemirio javnost, pa se postavlja pitanje da li “danas u Vučićevoj Srbiji može da se očekuje da policija reaguje samo ukoliko se suoči sa takvim pritiskom javnosti”.

“Zato tražimo od MUP-a i nadležnih institucija da odmah obaveste građane o tome kada se ovaj zločin desio, da li je pretučeni mladić bio u nekoj zdravstvenoj ustanovi i da li je ta ustanova obavestila policiju i zbog čega su tek nakon objavljenog snimka pokrenuli potragu za počiniocem Ivanom Kontićem”, navedeno je u saopštenju.

U stranci smatraju da bi istraga morala da odgovori i da li je ovaj događaj zataškavan zbog “poznate veze SNS-a sa kladioničarskim krugovima”, na koju su, kako se navodi, više puta ukazivali imajući u vidu da je Kontić u medijima označen kao šef obezbeđenja poznatog lanca kladionica MaksBet i direktor firme koja je osnivač kladionice.

“Zahtevamo i pokretanje disciplinskog postupka protiv komandira nadležne policijske stanice i načelnika Policijske uprave Novi Sad. Takođe, svi koji su na ovom snimku mirno posmatrali ceo događaj i nisu reagovali morali bi biti odmah privedeni i saslušani”, poručuje se u saopštenju.

Političku odgovornost, kako se ističe, mora da snosi i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji se bavi “dodvoravanjem Vučiću lažima o bivšoj vlasti i predstavama podnošenja krivičnih prijava protiv braće Vučić zbog afere Jovanjica, dok se na ulicama Novog Sada nesmetano sakate građani”.

“Dok gradonačelnik tako instrumentalizuje i ismeva zakon i sud, podnoseći lažne prijave, u njegovom gradu očigledno niko ne sme da prijavi monstruozno nasilje”, ističu u SDS-u.

PSS: Odlazeći ministar i rukovodioci u policiji deo kriminalizacije društva

Povodom slučaja zverskog prebijanja mladića u Novom Sadu, Pokret slobodna Srbija ukazuje da su odlazeći ministar policije i aktuelni niži rukovodioci u policiji “deo kriminalizacije društva, a ne sistem koji kriminal drži pod kontrolom”.

“Umesto energične reakcije policije i obaveštavanja javnosti, bilo je nužno da se snimak događaja pojavi na društvenim mrežama, 19 dana nakon što se zbio, pa da Policijska uprava Novog Sada udostoji građane bilo kakve reakcije. Policija je svojim nečinjenjem omogućila počiniocu Ivanu Kontiću, vlasniku Maks bet kladionica da pobegne u Crnu Goru, da bi ga danas tražila preko Interpolove poternice”, navodi se u saopštenju Pokreta.

PSS zahteva od odlazećeg režima da narodu položi račun za ovakvo stanje u policijskom sistemu.

“U najmanju ruku, to znači podnošenje ostavki svih odgovornih za ovaj slučaj, od ministra policije u tehničkom mandatu, do rukovodilaca Policijske uprave Novi Sad”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, na izjave opozicionih političara i komentare koji se šire društvenim mrežama reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i to tako što je podsetio da je za vreme bivšeg režima bilo više kriminala, te da je danas policija mnogo efikasnija, a criminal mnogo slabiji.

Izvor: 021
Foto: Pixabay