Početna Kultura Uoči Dana Baleta SNP-a: Izložba baletskih fotografija i predstava “Vragolanka”

Uoči Dana Baleta SNP-a: Izložba baletskih fotografija i predstava “Vragolanka”

0

Godine 1950, Ruskinja Marina Olenjina (1907-1963) je sa jednom grupom od skoro tridesetak igrača stigla iz Beograda u Novi Sad. Osmog marta, pre tačno sedamdeset godina, ona je osnovala Balet, pri Operi, bila prvi šef Baleta i koreograf SNP-a. Iskusna umetnica i poznavalac baletske umetnosti, strog i zahtevan pedagog, ona je sa mnogo elana, umeća i ljubavi prenosila baletsku azbuku na novosadske početnike i od njih gradila ansambl sa kojim je ostvarila predstave koje se pamte.

Danas ansambl ima preko sedamdeset baletskih igrača, dvanaest baletskih naslova, klasike i neoklasike, učestvuje u predstavama Drame i Opere SNP-a. Povodom sedamdeset godina postojanja, mnogim aktivnostima, događajima i predstavama obeležava se jubilej tokom ove i početkom naredne sezone, a 7. marta biće upriličena dva programa.

U subotu, 7. marta, uoči Dana Baleta, u donjem foajeu velike scene, s početkom u 18 časova, biće otvorena izložba fotografija 20 GODINA UNAZAD: BALETSKE PREMIJERE I OBNOVE 1999-2019 i predstavlja retrospektivu baletskih fotografija, plakata i izbor reprezentativnih kostima iz baletskih predstava koje su u poslednjih dvadeset godina obeležile repertoar Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Autorke izložbe su dr Milena Leskovac, teatrolog i mr Ivana Ilić Kiš, urednik.

„Uz impresivne podatke o radu novosadskog baleta za ovih poslednjih dvadeset godina – 44 premijere, 6 obnovljenih naslova, 912 odigranih predstava koje je videlo više od pola miliona gledalaca, odabranim fotografijama i plakatima, izloženim kostimima izrađenih u radionicama SNP-a i zanimljivim detaljima iz baletskih predstava, postavka je zamišljena kao sećanje na najznačajnije predstave i izvođače. Ovi svetli primeri iz umetnosti igre koja se po svojoj prirodi ostvaruje kao čin bez reči, predstavljaju svedočanstvo o novosadskom baletu na početku novog milenijuma i pružaju ne samo uvid u repertoar i njegove glavne odlike, nego tematski dodiruju kulturni život Novog Sada u poslednjih dvadeset godina“, ističu autorke.

Izložba je upriličena u okviru programa obeležavanja jubileja, 70 godina Baleta SNP-a. Postavka će trajati do kraja 2020. godine.

Na otvaranju izložbe učestvuju: dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a, Toni Ranđelović, direktor Baleta, Dobrila Novkov, baletski pedagog, nekadašnja solistkinja i šef Baleta Sada i prof. dr Vera Obradović, baletska kritičarka, teoretičarka igre i koreografkinja iz Beograda.

Nakon otvaranja izložbe, za svoj Dan, Balet Srpskog narodnog pozorišta će izvesti komični balet VRAGOLANKA francuskog kompozitora L. J. F. Herolda, prema libretu Žana Dobervala, jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih starih baleta, a koji je premijerno izveden prošle sezone u koreografiji i režiji Kalina Hancijua, gosta iz Rumunije.

Diriguje Aleksandar Kojić, scenograf je Saša Senković, kostimograf je Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla je Marko Radanović. Učestvuju prvaci, solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Baletska kritika je ocenila da je veštim koreografskim potezima stvoreno delo ispunjeno životom u svakom pogledu, da je stvoren čaroban dojam uigranog ansambla i solista izrazite plesne i glumačke ekspresije, jedinstva igre i glume i optimizma koji zrači celom predstavom.

Autor: NsHronika
Foto: SNP / A. Ramadanović]