Početna Kultura Vikend u Evropskoj prestonici kulture – Svakog dana druga umetnost

Vikend u Evropskoj prestonici kulture – Svakog dana druga umetnost

0

Novi Sad je protekle godine u svetskim magazinima više puta uvršten među destinacije koje treba posetiti u 2022. godini, a podatak da je nakon 20 godina u maju oboren rekord po broju noćenja i poseta potvrđuje da je Evropska prestonica kulture ta predviđanja medija i ostvarila. U tom duhu, Novi Sad ostaje na visini zadatka te će tokom predstojećeg vikenda svaki dan biti rezervisan za drugu vrstu umetnosti. U petak izložba kakva se nije videla na ovim prostorima više od pola veka, u subotu vrhunski domaći, regionalni i evropski muzičari, a u nedelju premijera prvog filma o nastanku Novog Sada, što će zaokružiti trenutno aktuelni programski luk „Tvrđava mira”.

Mirnim putem do slobode

Novi Sad je jedan od retkih evropskih gradova koji će dobiti prvu filmsku sagu o rađanju grada, pod nazivom „Liberta”, čija je premijera zakazana za 17. jul na Petrovaradinskoj tvrđavi, jednoj od najznačajnijih znamenitosti Novog Sada. Filmsko ostvarenje koje potpisuju reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Đurić i reditelj i scenarista Žanko Tomić, prikazaće ne samo oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa grada, već i čitavu Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

Do mesta projekcije — ulice ispred hotela Leopold, publiku će od Samostana Svetog Jurja, najstarije crkve u Petrovaradinu, dovesti umetnici i umetnice uz koje će se put pretvoriti u pravi prolazak kroz barok. Ova šetnja 18. vekom počinje u 21 čas i dodatno će doprineti čitavoj atmosferi pred film.

Ulaz na projekciju filma besplatan je, ali uz obaveznu ulaznicu, zbog ograničenog broja mesta. Ulaznice se mogu preuzeti samo na blagajni Gigs Tix-a u Pariskom Magazinu, s tim da je maksimum tri ulaznice po osobi.

Mirnodopsko nasleđe „Stare Evrope”

Do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, koji sežu čak do neolita, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog vira, nakon Svetske izložbe „Dubai Expo”, predstaviće izložba „San neolitske noći” Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije koja će biti otvorena 15. jula u 20 sati.

O značaju ove postavke, čiji su autori mr Lidija Balj i Andrej Starović, govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine, a sa otkrićima novih lokaliteta, ovo će biti prva izložba u našoj zemlji koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi. Naročito zanimljiv deo postavke – naučni deo, u okviru kog će biti oživljen jedan od stanovnika Lepenskog vira kroz projekat „MetaHjuman – Upoznajte praistorijskog čoveka”. Na dan otvaranja ulaznice se neće naplaćivati, dok će do 15. oktobra, do kad traje izložba, svi zainteresovani moći da kupe karte po standardnim cenama Muzeja Vojvodine. Izložbu je podržala i nacionalna platforma „Srbija stvara”.

Uvertira za mir

Subota je dan za vrhunske muzičare, i to iz čitave Evrope. Međunarodni filharmonijski orkestar „Za nove mostove” sačinjen od studenata muzičkih akademija iz Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, izvešće za ovu priliku specijalno komponovanu kompoziciju „Uvertira za mir”, 16. jula od 20 sati i 22 minuta u Kreativnom distriktu. Uz pijanistkinju Jasminku Stančul, pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, sa muzičarima iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, biće obeležen Karlovački mir, ukazujući na neprikosnovenost mira novog milenijuma, Evrope, čovečanstva, solidarnosti.

Odmah nakon ovog koncerta, u Kreativnom distriktu od 22 sata i 20 minuta nastupiće „Klavirsko trojstvo” koje će okupiti proslavljene pijaniste briljantnih karijera, koji su postavili standarde mešanja modernog džez jezika s balkanskim muzičkim nasleđem. Pijanisti Vasil Hadžimanov, Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić promovisaće vrednosti interkulturnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja. Kulturna stanica Svilara takođe će 16. jula biti u znaku muzike jer će od 20 sati tu nastupiti JSO, Omladinski simfonijski orkestar iz Bremena, na svojoj međunarodnoj letnjoj turneji.

Programski luk „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturni dijalog i pomirenje, i do 17. jula ugostiće više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi s događajima nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHroni9ka.rs
Foto: NSEPK /V. Veličković