Početna Kultura Virtuoznost mladog Gasparijana oduševila Novosađane

Virtuoznost mladog Gasparijana oduševila Novosađane

0

IMG_0445

Sinoć je Svečana sala novosadskog Magistrata bila premala da primi sve zainteresovane, koji su došli da poslušaju i uživaju u pianističkom programu, francuske, mlade zvezde u usponu, Žan Pol Gasparijana. U okviru manifestacije nazvane “Francuska muzička jesen”, Gasparijanov koncert su priredili Muzička omladina Novog Sada, Francuski institut i Art link.

IMG_0451

Novosadskoj publici, Gasparijan se predstavio programom koji je sačinjavao izbor dela Baha, Betovena, Šumana i Bartoka, dok će 8. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini koncertrirati sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod dirigenstkom palicom maestra Bojana Suđića.

IMG_0423

O izuzetnoj darovitosti i talentu, ove 20-togodišnje zvezdice klasične muzike u evropskim okvirima, govori i činjenica da je Žan Pol Gasparijan na Pariski konzervatorij, primljen sa svega 15 godina gde je za dve godine i diplomirao u klasi Mišela Berofa. Laureat je nekolikih međunarodnih takmičenja u Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj, a bogata koncertna aktivnost po koncertnim salama, Bremena, Berlina, Tel Aviva, Pariza, Lajpciga, Salzburga, Bergena jesu takođe, jedan od pokazatelja blistave pijanističke karijere, koja je pred vrednim, istrajnim i žustrim mladim umetnikom.

IMG_0443

Takođe, bila je ovo prilika da se Muzičkoj omladini Novog Sada koja je tvorac NOMUS-a, Novosadskog leta, Jeseni u Sinagogi, Božićnih i novogodišnjih koncerata, a mahom iz oblasti neangažovane, umetničke muzike, čestita na dobijanju EFFE (Evropske asocijacije fesitvala) etikete za festival Nomus, uz BITEF, Belgrade design week, Art link festival mladih talenata, Cinema city, Nišville i beogradski jazz festival i druge, a po kriteriju posvećenosti umetnosti, uključivanja zajednice i međunarodnog i lokalnog značaja festivala koji se organizuje. Za razliku od struke, ljubitelja umetnosti i ove vrste muzike, međunarodnih institucija i partnera, grad Novi Sad, čija Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međunarodnu saradnju pri Skupštini grada, iz godine u godinu, ne prepoznaje da bi pregnuća Muzičke omladine Novog Sada i njenog sekretara, Milana Radulovića, mogla biti valorizovana na adekvatan način kroz dobijanje Oktobarske ili Februarske povelje Grada.

IMG_0487

Kad već naši izvršioci vlasti ne znaju i ne prepoznaju značaj kulturne diplomatije koju sprovodi MONS dugi niz godina u nazad,utešno je da ipak, postoje oni koji razumeju i valorizuju pregnuća naših institucija kulture.

IMG_0449

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški