Početna Kultura Više od 70 polaznika Letnje džez akademije

Više od 70 polaznika Letnje džez akademije

0

letnja-dzez-akademija

Više od 70 polaznika 6. Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, zajedno sa svojim mentorima i organizatorima, okupilo se na “Tribini mladih” Kulturnog centra Novog Sada, gde su započeli sa radom koji će trajati do 18. jula.

Polaznici će u narednih nedelju dana učiti sve o džez muzici, a Novosađani će imati priliku da ih čuju na tri džem sešna – Brod Zepelin, Brod Teatar i Galerija I.T.D, dok će poslednjeg dana akademije, 17. juna, održati završni koncert u Kulturnom centru Novog Sada, najavili su organizatori.

Profesore i polaznike pozdravila je juče urednica muzičkog programa, Vesna Kaćanski koja je istakla da ovaj program ne bi mogao da bude realizovan bez sjajne saradnje dva grada pobratima, a koja je iz godine u godinu sve bolja i čvršća.

“Kada smo počinjali nismo znali dokle ćemo stići, a vreme pokazuje da ova akademija ima svoju lepu budućnost. Ove godine imamo polaznike iz Novog Sada, Zrenjanina, Sombora, Beograda, Novog Beograda, Leskovca, Inđije, Horgoša, Rume, Beočina, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Mađarske, ali i 11 mladih muzičara iz Dortmunda”, rekla je Kaćanski.

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada, sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 13 godina, a započela je gostovanjem Big Banda džez akademije “Glenn Buschmann” na Novosadskom džez festivalu.

Istaknuti saksofonista i profesor na Džez akademiji u Dortmundu Uve Plat od samog početka priprema plan rada Letnje džez akademije Novi Sad- Dortmund.

Kao jedan od profesora istakao je da mu je veoma drago što iz godine u godinu ima sve više polaznika, ali i što se stari vraćaju.

Osim prof. Plata polaznike će podučavati: Klaus Hajman (truba), Matijaž Mikuletič (trombon), Gregori Genea (pijanista), Vanja Kevrešan (gitarista), Fedor Ruškuc (kontrabasista), Miroslav Karlović (bubnjar), Sitara Šimanijak (vokal) i Igor Molnar (bas gitara).

Polaznici će većinu vremana provoditi u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i Muzičke škole “Isidor Bajić” gde će u periodu od sedam dana učiti i pripremati se za završni koncert.

Program je realizovan saradnjom Novog Sada i Dortmunda i svi sadržaji su besplatni.

Autor: Tanjug
Foto: Promo