Početna Kultura Završen 42. INFANT

Završen 42. INFANT

0

infant_1

42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra INFANT zvanično je završen svečanim proglašenjem pobednika i predstavom “Manipulacija” u izvođenju Via negative iz Slovenije. Prema jednoglasnoj odluci ovogodišnjeg žirija, priznanje za najuspešniju predstavu ravnopravno je dodeljeno predstavama “Prošlost” produkcije Konstance Makras i Dorkipark iz Nemačke i “Kratka priča o antihristu” Andraša Urbana i Bitef teatra iz Beograda.

U kategoriji za izuzetnu ekspresivnost na području između pozorišta i drugih umetnosti, nagrada je dodeljena predstavi “Balerine” Milene Bogavac, dok je nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika pripala ostvarenju “Hamlet” u adaptaciji Olivera Frljića.

O nagradama ove godine odlučivali su: reditelj Bogdan Janković, profesor, prozni i dramski pisac Goran Ibrajter, kao i novinar i pozorišni kritičar novosadskog dnevnog lista “Dnevnik” Igor Burić.
Organizatori su izjavili da je INFANT pokazao da neguje nove kulturne vrednosti i dokazao da su novi pozorišni izrazi, nesvakidašnje plesne, glumačke i vizuelne interpretacije, eksperimentalan pristup jeziku pozorišta, kao i preduslov za kvalitet i originalnost novih nivoa teatra.

Predstavu “Manipulacija” izvela je trupa Via negative iz Slovenije, a urađena je u produkciji četiri fetivala: Festival TESZT (Rumunija), Thealter (Mađarska), Desire i INFANT (Srbija). Ova predstava iznova preispituje ukorenjena verovanja kako o samom društvu, tako i o granicama koje se nehotično javljaju među ljudima.

Ovogodišnji festival otvorio je glumac Branislav Trifunović rečima da je u ovom vremenu koncept i postojanje ovakvog festivala “hrabrost”.
Tokom trajanja INFANTA pred Novosađanima su se predstavile glumačke postave iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Autor i foto: 021.rs