Početna Kultura Završen 8. Cinema City: Dodeljene nagrade najboljima!

Završen 8. Cinema City: Dodeljene nagrade najboljima!

0

sinema

Ove godine poseta Internacionalnog festival filma u Novom Sadu je premašila sva očekivanja, u toku 7 dana festival je posetilo više od 35 000 ljudi. Najveću pažnju privukao je film Panama, koji je premijerno prikazan na festivalu. Takođe filmovi kao što je Ničije dete, Goli, Enklava, Liza, Lisica-vila, Gljive, Kurt Kobejn: montaža pakla, Depeche mode: živi u Berlinu, Maske, kao i filmovi iz selekcije Up to 10.000 Bucks su ostali veoma zapaženi.

film Goli

U takmičarskom delu prikazni su filmovi u selekcijama Nacionalna klasa, Up to 10.000 Bucks i Fresh Danube Films, dok su u revijalnom delu prikazivani filmovi iz selekcija 360°, Planet Rocki nove hit selekcije Respect to First Films. Ukupno 70 filmova je prikazano tokom nedelje trajanja festivala. Dokaz da je selskcija bila odlična je i činjenica da je svako moga da nađe ono što ga interesuje i zadovolji svoj ukus, a da ne spominjemo popunjenost mesta gde je publika na nekim projekcijama uživala sedeći na svojim ćebadima.

sinema3

Pored filmskih projekcija organizatori su se potrudili da filmski program ispune pratećim programima Cinema City paralele, pa tako organizovali izložbu interesantnih skulptura Viktora Kissa, ples za Novi Sad plesne organizacije Groove, takmičenje skejtera, a mislili su i na najmlađe sa eko radionicom Ekologijom do čarolije. U okviru projekta “Budi donor! Postani heroj!” potpisivale su se donorske kartice.

sinema1
Festivalski dani bili su predivni zahvaljujući fenomenalnim filmskim i muzičkim programima, kao i novim festivalskim lokacijama u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, koje su u potpunosti doprinele fantastičnoj festivalskoj atmosferi, ali pre svega, mnogobrojnoj festivalskoj publici, iskrenim ljubiteljima kvalitetnog filmskog i muzičkog izraza.

Festival je završen besplatnom projekcijom filma U2: pogled sa neba, nakon čega je usledila svečana dodela nagrada.
Selektori Petar Protić, Vladan Petković i Miloš Pušić dali su žiriju težak zadatak da izaberu najbolje, iako je po rečima Milana Stojanovića ceo festival skup favorita.

film Panam

Ove godine Cinema City dodelio je posebno priznanje festivala – Nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji filmu Panama, Pavla Vućkovića, prikazan u glavnom programu festivala u Kanu. To je prvi debitantski film iz Srbije posle trideset godina koji je imao mesto u tom programu festivala, zbog čega je mu je i uručeno posebno priznanje za doprinos promociji domaćeg filma.

film Nicije dete

Žiri u sastavu Karpo Godina, Kaša Karvan, Alesandro Groplero dodelio je nagradu IBIS statue za najbolji film iz takmičarskog programa Nacionalna klasa filmu Ničije dete, reditelja Vuka Ršumovića, koji je potpun na svim filmskim nivoima od režije, preko načina na koji je priča ispričana do realistične vizuelne izvedbe. “Nagradu dodeljujemo filmu koji nas vodi na put inicijacije u civilizaciju koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje”, rekao je žiri.

glumica Jovana

Mlada glumica Jovana Stojiljković dobila je posebno priznanje zbog prirodne, uverljive, harizmatične i dirljive izvedbe u filmu Panama, Željko Marković za ulogu u filmu Varvari, i Denisa Murića za ulogu u filmu Ničije Dete.

glumac zeljko

Ivanu Ikiću, za film Varvari dodeljena je Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa Nacionalna klasa. Ovaj film je odlikovan pohvalama i nagradom žirija mladih koji je radio u sastavu Ane Marije Radosavljević, Bojane Kliske, Divne Stojanov, Ivane Čavić, Rade Šolak, Savine Smederevaca i Teodora Slijepčević.

“Tu snažnu, nažalost realnu sliku stvarnosti prikazuje film Varvari u režiji Ivana Ikića kojem ovom priliku dodeljujemo nagradu Žirija mladih. Iza nas ne stoje završene akademije i snimljeni filmovi. Još. Ali zato stoji velika ljubav i zanimanje za filmsku umetnost, zahvalnost što smo dobili priliku da jednako kao i ‘odrasli žiri’ razmatramo, glasamo i dodelimo nagradu za najbolji film iz Nacionalne klase.”

U selekciji Fresh Danube Films, Nagrada magazina Cineuropa je dodeljena filmu Liza, lisica-vila za debitantsko ostvarenje mađarskog reditelja Karolja Uja Mesaroša, zabavnoj i veoma kreativnoj bajci smeštenoj u sedamdesete godine u Mađarskoj.

foto

Posebna pohvala u kategoriji Fresh Danube Films dodeljena je dokumentarnom filmu Goli, debitantskom ostvarenju hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac koja je istraživanjem istorijskih činjenica i porodičnih sećanja o Golom otoku pedesetih godina 20. veka uspela da ispriča veoma ličnu i dirljivu, ali u isto vreme i informativnu, sa stanovišta politike bitnu i univerzalnu priču. Mora se naglasiti da je ovaj film nagrađe i od strane publike.
U selekciji UP TO 10,000 BUCKS u sastavu Atana Mukherjee, Dragana von Petrovića i Đorđa Bajića, žiri je doneo odluku da ostvarenje Cveće zla reditelja Sabolča Tolnai nagradi IBIS statuom za najbolji film iz takmičarskog programa. Snažnom autorskom imaginacijom Sabolč Tolnai je stvorio filmsko delo koje se svojim specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjoj selekciji.

film cvece zla

Smeštajući svoju priču u okvire nemog filma i koristeći međunatpise za slanje jasnih političkih poruka, Tolnai je kreirao vizuelno bogato delo u kome prljava realnost društva koje prikazuje postaje sjajna filmska scenografija.
Posebna priznanja iz ove takmičarske selekcije odato je filmu Ana Trg, Jelene Novaković, Ništa nije za džabe, liron Revaha i filmu Petlja, Milutina Petrovića.

sinema2

Nakon uručenih nagrada koncerti bendova Vis limunada i VKSHN uveličali su poslednji dan Cinema City festivala dobrom svirkom gde su svi prisutni uživali u opuštenoj atmosferi letnje večeri.
Mora se odati priznanje organizatorima da su ispunili svoj zadatak i Kinesku četvrt pretvorili u kulturno stecište koje je živelo sedam dana u nedelji. Ideja da se prikažu različiti vidovi kulturne ponude, razmene nove energije i očuvaju kultne gradske vrednosti nastaviće da živi i narednih godina.
Za 365 dana vidimo se na istom mestu sa nekim novim pričama!

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs