Početna Kultura Završen drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad prikazao kulturu kao način života

Završen drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad prikazao kulturu kao način života

0

Otkrivanjem skulpture na platou kulturne stanice Svilara završen je ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“.

Postavljanjem umetničkog dela koje su isklesali umetnici iz tri Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, ideja je da se dodatno podstakne stvaranje novog kulturnog kvarta u jednom od najstarijih delova Novog Sada – Almaškom kraju.

Skulptura je isklesana od čuvenog srpskog mermera iz Aranđelovca, zahvaljujući saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

„Ovom skulpturom želeli smo da ukažemo na nedostatak savremene skulpture u javnom prostoru i da pokažemo da prostor Novog Sada nije samo naš, već da je on otvoren i za druge umetnike iz drugih kultura, da zajedno možemo da ga koristimo i oblikujemo.“ rekao je povodom otkrivanja skulpture Luka Kulić, koji je zajedno sa Danilom Vuksanovićem i umetnicima iz Hrvatske i Rumunije, Ljubom De Karinom i Ćiprijanom Hopirteanom radio na skulpturi. U tome leži i metafora čitavog „Kaleidoskopa kulture“ a to je povezivanje procesa, prostora i programa, kao i lokalnog, sa nacionalnim i evropskim.

“Skulpturom ispred kulturne stanice Svilara Almaški kraj se sve više pozicionira kao jedan od prepoznatljivih kulturnih prostora našeg grada. Zajedno sa uređenjem Podgrađa, Kreativnim polisom, Eđšegom i budućim kulturnim stanicama širom grada, Novi Sad se u prostornom smislu na najbolji mogući način priprema za 2021. godinu kao buduća Evropska prestonica kulture. Povezujući prostore i programe, „Kaleidoskop“ ih svojim različitim umetničkim žanrovima dodatno oplemenjuje oblikujući grad u scenu u kojoj je „kultura način života“ izjavio je direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

„Kaleidoskop kulture“ ove godine obuhvatio je 400 programa, na oko od 80 lokacija, a ideja samog programskog luka istaknuta je kroz pet identiteskih mesta, na kojima su se preplitale i nadopunjavale različite umetnosti. Među tih pet lokacija bila je Najlon pijaca, na kojoj je fokus bila književnost u okviru Književnog jutra, uz Milutina Ž. Pavlova i Vuleta Žurića, koji su čitali odlomke iz svojih romana.

„Novosadska kapija“ pokrenula je pitanje arhitekture na samom početku „Kaleidoskopa“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, čime je skrenuta pažnja na jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za 2021. godinu. Usledila je „Filmharmonija“ koja je spojila film i muziku, Čarlija Čaplina i Zagrebačku filharmoniju i to u Parku prisajedinjenja, zatim „Korzo“ specifičan koncert klasične muzike na otvorenom, događaj zbog kog je Novi Sad zatvorio jednu od glavnih saobraćajnica.

Železnička stanica oživljena je kroz izvođačku i vizuelnu umetnost, izložbom švajcarskog dizajna „Swiss style now“ i performansom pobednika 14. Praškog kvadrijenala „Ova zgrada govori istinu“, koji je imao osam izvođenja, tri dana zaredom.

Foto: Promo