Početna Kultura Završen drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad prikazao kulturu kao način života

Završen drugi “Kaleidoskop kulture”: Novi Sad prikazao kulturu kao način života

Otkrivanjem skulpture na platou kulturne stanice Svilara završen je ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“.

Postavljanjem umetničkog dela koje su isklesali umetnici iz tri Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, ideja je da se dodatno podstakne stvaranje novog kulturnog kvarta u jednom od najstarijih delova Novog Sada – Almaškom kraju.

Skulptura je isklesana od čuvenog srpskog mermera iz Aranđelovca, zahvaljujući saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

„Ovom skulpturom želeli smo da ukažemo na nedostatak savremene skulpture u javnom prostoru i da pokažemo da prostor Novog Sada nije samo naš, već da je on otvoren i za druge umetnike iz drugih kultura, da zajedno možemo da ga koristimo i oblikujemo.“ rekao je povodom otkrivanja skulpture Luka Kulić, koji je zajedno sa Danilom Vuksanovićem i umetnicima iz Hrvatske i Rumunije, Ljubom De Karinom i Ćiprijanom Hopirteanom radio na skulpturi. U tome leži i metafora čitavog „Kaleidoskopa kulture“ a to je povezivanje procesa, prostora i programa, kao i lokalnog, sa nacionalnim i evropskim.

“Skulpturom ispred kulturne stanice Svilara Almaški kraj se sve više pozicionira kao jedan od prepoznatljivih kulturnih prostora našeg grada. Zajedno sa uređenjem Podgrađa, Kreativnim polisom, Eđšegom i budućim kulturnim stanicama širom grada, Novi Sad se u prostornom smislu na najbolji mogući način priprema za 2021. godinu kao buduća Evropska prestonica kulture. Povezujući prostore i programe, „Kaleidoskop“ ih svojim različitim umetničkim žanrovima dodatno oplemenjuje oblikujući grad u scenu u kojoj je „kultura način života“ izjavio je direktor „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

„Kaleidoskop kulture“ ove godine obuhvatio je 400 programa, na oko od 80 lokacija, a ideja samog programskog luka istaknuta je kroz pet identiteskih mesta, na kojima su se preplitale i nadopunjavale različite umetnosti. Među tih pet lokacija bila je Najlon pijaca, na kojoj je fokus bila književnost u okviru Književnog jutra, uz Milutina Ž. Pavlova i Vuleta Žurića, koji su čitali odlomke iz svojih romana.

„Novosadska kapija“ pokrenula je pitanje arhitekture na samom početku „Kaleidoskopa“ u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, čime je skrenuta pažnja na jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za 2021. godinu. Usledila je „Filmharmonija“ koja je spojila film i muziku, Čarlija Čaplina i Zagrebačku filharmoniju i to u Parku prisajedinjenja, zatim „Korzo“ specifičan koncert klasične muzike na otvorenom, događaj zbog kog je Novi Sad zatvorio jednu od glavnih saobraćajnica.

Železnička stanica oživljena je kroz izvođačku i vizuelnu umetnost, izložbom švajcarskog dizajna „Swiss style now“ i performansom pobednika 14. Praškog kvadrijenala „Ova zgrada govori istinu“, koji je imao osam izvođenja, tri dana zaredom.

Foto: Promo