Početna Novosađani u belom svetu Miodrag Glumac- Novosađanin u Kini: Zbog internacionalne sredine imam prijatelje iz...

Miodrag Glumac- Novosađanin u Kini: Zbog internacionalne sredine imam prijatelje iz svih krajeva sveta!

0

Mladi Novosađanin, Miodrag Glumac, nezadovoljan statusom koji nauka ima u društvu, odlučuje da napusti Srbiju i nastavi školovanje u Kini. U ovu zemlju došao je na doktorske studije i kako kaže adaptiranje je trajalo mnogo duže nego što obično traje jer je jezik dosta težak i uči se po par godina, ali zbog internacionalne sredine stekao je brojne prijatelje iz celog sveta. Zbog geografske razdaljine retko dolazi u Srbiju, a za naš portal otkrio je koji bi to bio razlog za povratak i ostanak u našoj zemlji.

Kad si otišao u Kinu i čime se baviš? Zašto si odlučio da napustiš zemlju?

– U Narodnu Republiku Kinu sam došao 2016. godine na doktorske studije. Kako situacija u nauci u Srbiji nije na zavidnom nivou odlučio sam da iskoristim priliku da nastavim školovanje u inostranstvu.

Otkud baš taj grad?

– Mesto u kome studiram se zove Hangzhou. To je glavni grad provincije Zhejiang jedne od razvijenijih provincija u Kini. Ceo grad ima oko deset miliona stanovnika i 2016. je bio domaćin samita G20.

Šta bi preporučio turistima koji žele da posete tvoje mesto, koje su top 3 destinacije za obilazak?

– Ogroman broj turista poseti ovaj grad svake godine. Najbolje destinacije su nezaobilazno Zapadno jezero koje je posetio i Marko Polo, stari centar grada kao i budistički hramovi, polja za uzgajanje zelenog čaja i mnoge druge atrakcije.

Da li si ikad pomislio da se vratiš u Srbiju?

– U zavisnosti od situacije u budućnosti, pre svega ekonomske.

Koliko je teško steći nove prijatelje i da li ti je trebalo mnogo vremena da se adaptiraš i naučiš jezik?

– Kineska kultura se mnogo razlikuje u odnosu na evropsku tako da je adaptiranje trajalo mnogo duže i verovatno još uvek traje. Sam jezik je dosta težak, zahteva mnogo vremena i mnogi ga uče po par godina. Zbog internacionalne sredine mnogo prijatelja imam i sa skoro svakog kontinenta.

Da li ti nedostaje Novi Sad i koliko puta dođeš u rodni grad?

– Samo jednom sam posetio Novi Sad od kada sam otišao. Teško je sada reći koliko frekvento ću ga u budućnosti posećivati jer još uvek studiram i geografska razdaljina je ogromna.

Autor: Nataša Polarecki
Foto: Privatna arhiva