Početna Novosađani u belom svetu Valerija: Toronto je fenomenalan grad za izlaske, biznis, i porodični život!

Valerija: Toronto je fenomenalan grad za izlaske, biznis, i porodični život!

valerija4

Valerija Harviljčak posle studija odlučuje da napusti Srbiju i dobija vizu za Kanadu, sa kojom je mogla da aplicira za otvorenu radnu dozvolu i stalni boravak. U Toronto dolazi 2012. godine, gde sada živi a i radi u privatnoj marketing agenciji. Novi grad joj se veoma dopada jer nudi opcije za sve, za izlaske, za biznis, za porodični život. Najviše je oduševljava što je to svet u gradu. Multikulturalnost grada ima neprocenjivu vrednost, sloboda razmišljanja, sloboda izbora, poštovanje svih religija, seksualne opredeljenosti, nacionalnosti. Iz Novog Sada joj najviše nedostaje kej, Dunavska, Trg Slobode, a Petrovaradinska tvrđava će uvek imati čarobno mesto u njenom srcu.

Kad si otišla u Kanadu i čime se baviš?

U Toronto sam došla u januaru 2012. godine kao “live in caregiver”. To je poseban oblik radne vize gde posle 24 meseci u tom programu imaš pravo da apliciraš za otvorenu radnu dozvolu i za stalni boravak. Smatram da je to najlakši i najbrži proces dobijanja “permanent resident” i ovim prilikom bih volela da upoznam naše devojke sa ovim programom, jer mislim da malo ljudi zna za to a mnogima bi pomoglo. Posao je plaćen minimalno $10.75 na sat. Za dve godine “under live in caregiver” usavršavala sam engleski, išla u večernju školu koja je besplatna, vikendom sam išla na predavanja i kurseve za “accounting and bookkeeping” i stekla certification in Xero, QuickBooks, Freshbooks, hubspot. Danas radim u privatnoj marketing kompaniji N5R kao admin/personal assistant /bookkeeper. I part time World Financial Group preko koje polažem licencu za mutual founds and insurance.

valerija1

Koliko je tamo cenjenija i plaćenija ta struka nego kod nas?

Posle studija sam napustila Srbiju, tako da nisam imala prilike da radim u Srbiji pa da mogu da uporedim, ali u uređenoj državi su uredne i plate. Mogu samo da kažem da sam jako zadovoljna i da od minimalne plate mogu da priuštim mnogo više nego od prosečne plate u Srbiji i uopšte ne razmišljam da se vratim u Srbiju, osim u posetu porodici i prijateljima.

Otkud baš Kanada, na sreću ili je u pitanju bila preporuka?

Za ovaj program sam saznala sasvim slučajno, baš u vreme kad sam završavala diplomski i kako je situacija izgledala jednostavno, nisam mogla da zamislim svoj život u Srbiji. Ja sam htela mnogo više od svog života nego što je to Srbija pružala. Odlučila sam da je bolje da dođem u Toronto i krenem od nule, i jako sam srećna što sam donela tu odluku.

Sa kim se družiš u novom gradu i koliko je teško steći nove prijatelje?

Steći prijatelje u novom gradu verovatno zavisi od osobe do osobe. Meni to nije bio nikakav problem pošto sam društvena i imam jako puno atktivnosti van posla. Toronto je jako multikulturan grad, sve kulture i nacionalnosti su zastupljene, i do sada još nisam imala prilike upoznati nekog iz Srbije, osim jedne osobe, i dan danas se naježim kad se setim tog slučajnog susreta. To je moja drugarica iz srednje škole na koju sam naletela sasvim slučajno. Prošlo je 10 godina od kako sam završila srednju školu i da naletim baš na nju u tom velikom gradu. Kakva slučajnost!

valerija

Šta ti se najviše dopada u novom gradu?

Toronto je fenomenalan grad za sve, za izlaske, za biznis, za porodični život. Najviše me oduševljava što je to svet u gradu. Multikulturalnost ovog grada ima neprocenjivu vrednost, sloboda razmišljanja, sloboda izbora, poštovanje svih religija, seksualne opredeljenosti, nacionalnosti, raznovrstnost hrane iz čitavog sveta je u jednom gradu, mogućnost upoznavanja raznih običaja i kultura, razna dešavanja, okupljanja, seminari, prezentacije, festivali, svirke, humanitarne trke. Moram spomenuti jednu situacuju,.. devojčica koju sam čuvala, na putu do škole videla je papirić na zemlji i kaže mi: “it doesn’t belong here“, uzela je papirić sa zemlje i bacila ga u kantu za smeće. To je devojčica koja ima samo tri godine, ostavila me je bez komentara.

Da li je teško prilagoditi se drugoj klimi, ljudima i načinu življenja?

To je takođe individualno. Fleksibilnost je izuzetno važna za srećan život. Ima puno stvari koje su ovde drugačije, ja to ne bih svrstala ni u bolje, ni u gore, jednostavno drugačije. Napustila sam Srbiju jer sam htela promenu, htela sam nešto drugačije i Toronto mi je pružio šansu za promenu. Svako ko planira ili je otišao u drugu državu, drugi grad, mora da bude spreman na promenu, a promena bez prilagođavanja nije promena.

valerija2

Šta ti najviše nedostaje iz Novog Sada?

Novi Sad je predivan grad i uvek će biti moj omiljeni grad. Duh Novog Sada, kej, Dunavska, Trg Slobode, Petrovaradinska tvrđava će uvek imati čarobno mesto u mom srcu.

Koliko puta godišnje dolaziš u Novi Sad?

Prošlo je tri godine od kako sam napustila Srbiju i nisam bila nijednom od kako sam došla u Toronto. Ali Novi Sad je na mojoj listi putovanja.

valerija3

Autor: Nataša Polarecki