Početna Novosađani u belom svetu Vladimir Veselinović: Gde god da odem, Novi Sad će uvek biti grad...

Vladimir Veselinović: Gde god da odem, Novi Sad će uvek biti grad u koji ću se rado vraćati!

Vladimir Veselinović u Njujork je otišao u maju ove godine, a Ameriku je prvi put posetio kao student 2011. godine. Oduvek je želeo da provede jedan deo života u ovom gradu, što mu se i ostvarilo, sada radi kao supervizor u jednom kantri klubu na Long Islandu. Nije mu bio problem da se adaptira jer je druželjubiva osoba i ima puno prijatelja u okolnim gradovima, ali smatra da su njegovi najbolji prijatelji upravo u rodnom gradu Novom Sadu. Za naš portal otkrio je njegova omiljena mesta za obilazak kao i to kako je došao na ideju da ode iz zemlje.

Kad si otišao u Ameriku i čime se baviš?

– U Ameriku sam otišao u maju ove godine, tačnije u Njujork. Ovo mi nije prvi put da idem u Sjedinjene Američke Države. Prvi put sam bio 2011. godine kao student , isto tako i 2012. godine. Ove godine samo došao preko “Trainee” programa. Dobio sam posao kao supervizor u jednom kantri klubu na Long Islandu.

Otkud baš taj grad i kako si došao na ideju da odeš iz zemlje?

– Oduvek sam želeo da provedem jedan deo mog života u Njujorku jer ga smatram za jedan od najboljih gradova za život. Prepun je prelepih parkova, arhitektonskih različitih građevina, uvek je prepun različitih događaja i dešavanja, jednostavno ne može ti biti dosadno, za svakog se nađe po nešto . Ideja da odem u Ameriku nije nova, o tome sam razmišljao duži vremenski period, ali sam čekao pravi trenutak za to. Jedni od najboljih prijatelja su mi u Čikagu i Majamiju tako da je to malo uticalo na moju odluku. Isto tako želeo sam da još jednom osetim čari Amerike, poboljšam engleski jezik, upoznam neke nove ljude i da naučim kako sistem funkcioniše u ozbiljnim organizacijama i kantri klubovima sa bogatom klijantelom.

Šta bi preporučio turistima koji žele da posete tvoj grad, koje su top tri destinacije za obilazak?

– Definitivno bih im preporučio da obiđu američki muzej nacionalne istorije, isto tako predivni “ Battery “park u donjem delu Menhetna koji gleda ka Statui slobode. Naravno neobilazni Tajms Skver, Empajr Stejt bilding, Central park itd. Međutim Njujork je za razliku od nekih tropskih destinacija najlepši zimi. Tako da preporučujem da je najbolje da se poseti za vreme novogodišnjih praznika.

Da li si ikad pomislio da se vratiš u Srbiju i da li si se pokajao zbog odlaska ili bi svakako opet otišao i uradio isto?

– U Srbiju se definitvno vraćam u maju sledeće godine, a pre toga ću otići u januaru na mesec dana u Srbiju posetim roditelje i rodbinu. Definitivno se nisam pokajao što sam otišao u Njujork. Upoznao sam dosta kvalitetnih ljudi, pogotovo u kantri klubu u kome radim, naučio dosta o poslu i napredovao u svakom smislu. Međutim nikad ne bi mogao da zamislim da provedem ostatak života u Americi, pre svega zbog njihovog izraženog kapitalističkog sistema, koji polako nažalost dolazi i u našu zemlju, a koji je već pustio korenje u zapadnoj Evropi. Moja sledeća destinacija posle Njujorka će biti Dubai. Dubai zato jer mislim da mogu da upotrebim znanja koja sam stekao u Americi kao supervizor u kantri klubu i dodatno napredujem u oblasti ugostiteljstva.

Koliko je teško steći nove prijatelje i da li ti je trebalo mnogo vremena da se adaptiraš?

– Meni nije bio problem da se adaptiram jer sam druželjubljiva i fleksibilna osoba a i bio sam pre toga dva puta u Americi, tako da sam znao šta mogu da očekujem, i što se tiče prijatelja i života uopšte. Međutim moji pravi prijatelji su u mom rodnom gradu. Njujork ne smatram svojim domom, smatram ga samo kao jedan period života koji sam želeo da provedem ovde i imam osećaj, morao da provedem ovde u Americi kako bi neke stvari i dešavanja posmatrao iz drugog ugla.

Da li ti nedostaje Novi Sad i koliko puta dođeš u rodni grad?

– Novi Sad mi naravno nedostaje , to je moj rodni grad u kojem imam dosta prijatelja i rodbine. Imam osećaj da gde god da odem Novi sad će uvek biti grad u koji ću rado da se vracam.

Autor: Nataša Polarecki
Foto: Privatna arhiva