Početna Danas u gradu Blizanci Stefan i Lazar prve bebe rođene ove godine u Betaniji

Blizanci Stefan i Lazar prve bebe rođene ove godine u Betaniji

Prvorođene bebe u Betaniji u 2018. godini su blizanci Stefan i Lazar Jablanov.

Mališani su rođeni u 1:19, prirodnim putem, a prema rečima upravnika Betanije dr Tihomira Vejnovića, po rođenju su bili teški 2.630 i 2.730 grama.

Kao i svake godine, prvorođene bebe i njihove majke posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a sada u društvu pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića.

Majka prvih beba Borbala Jablanov primila je novogodišnji poklon – po 200 000 dinara za svako dete. Takođe, sva deca rođena u Betaniji danas, a čije su majke sa prebivalištem u Novom Sadu, dobiće 50.000 dinara.

Grad Novi Sad je doneo odluku da poveća novčane naknade za prve bebe rođene 1. januara na 200.000 dinara, a uveli smo i novinu da prva beba koja bude rođena 1. februara, na Dan Grada, dobije takođe 200.000 dinara kao vid podrške“, poručio je Vučević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković istakao je da će od početka ove godine, sve trudnice i novopridošle bebe koje dolaze na svet u Betaniji, biti smeštene u najsavremenijem porodilištu na teritoriji Srbije, a s obzirom na to da je gotova kompletna rekonstrukcija porodilišta.

Imamo najsavremenije dvokrevetne sobe, i u okviru ‘baby friendly’ programa, majke će odmah biti sa svojom decom. U novosadskom porodilištu tokom 2017. godine rođeno je više od 6.700 mališana, i to je samo nastavak naše politike povećanja nataliteta i pružanja što veće podrške našim trudnicama, porodiljama i njihovoj deci“, rekao je Gojković.

Od ponoći, pa do podneva, rođeno je četiri bebe – tri dečaka i jedna devojčica, navodi dr Vejnović i dodaje da je prošle godine u Betaniji rođeno za oko 50 do 60 više beba u odnosu na 2016. godinu. “Nadam se da je naš osnovni cilj ostvaren, a to je da se porođaji i trudnoće sprovedu u dobrim uslovima uz maksimalnu podršku i timski rad svih zaposlenih na našoj Klinici“, naglasio je Vejnović.

Pravo na novogodišnji poklon ostvaruje majka za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine. Novogodišnji poklon se isplaćuje jednokratno i, počev od 1. januara 2018. godine, iznosi 200.000 dinara. U slučaju da se u porođaju rodi dvoje ili više dece, iznos novogodišnjeg poklona pripada za svako dete.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here