Početna Danas u gradu Likvidambari i ukrasni glog za zeleniji Bač i Zelenu Srbiju

Likvidambari i ukrasni glog za zeleniji Bač i Zelenu Srbiju

0

Likvidambari, istopadno drveće čija puna lepota dolazi do izražaja u jesen, kada listovi dobijaju boje od žute preko narandžaste, do tamno crvene, i ukrasni glog koji je odličan izbor za gradska područja kao ulično zelenilo, zahvaljujući Kampanji “Zelena Srbija“, krasiće park ispred Sportske hale u Baču.

Ovu Kampanju sprovodi Kompanija “Color Media Communications” iz Petrovaradina, pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, čiji je cilj podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno pošumljavanje Srbije.

Neposredno pre sadnje, prisutnima su se obratili Marina Balaban, zamenica predsednika opštine Bač i Predrag Ivanović, šef Kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. U svom izlaganju, oboje su se složili da Srbija mora da bude zelenija, kako bi naša sadašnja i buduća pokoljenja živela u zdravijim i čistijim sredinama, te da je pravi izbor za sadnju upravo prostor ispred jednog sportskog i rekreativnog objekta, u čijoj neposrednoj blizini se nalaze i osnovna škola i vrtić.

Jedan likvidambar je simbolično posadila i svetska šampionka u stonom tenisu, paraolimpijka Borislava Perić Ranković.

Do sada su sadnice posađene u osam gradova i opština, širom Srbije, a nakon Bača, sadnja odabranog drveća i ukrasnog grmlja predstoji još i u Zaječaru.

Novinar: Gordana Bjelajac
Foto: CMC