Početna Danas u gradu Navijači “Voše” demonstrativno napuštaju “Karađorđe” – “Novosađanima dosta čekanja”

Navijači “Voše” demonstrativno napuštaju “Karađorđe” – “Novosađanima dosta čekanja”

0

Navijači “Vojvodine” danas će na prvenstvenom meču protiv “Bačke” demonstrativno napustiti stadion “Karađorđe” 10 minuta pre završetka utakmice.

I pored početka sezone koji je ispod očekivanja i igrača, i stručnog štaba, i ljubitelja kluba, navijače “Vojvodine” muče i problemi organizacione prirode. Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom utakmice petog kola Superlige Srbije, a na kojoj su reč imali i navijači kluba, odluka o protestnom napuštanju stadiona doneta je kako bi se ukazalo na “problem koji ih godinama mori”.

Novinarima se obratio Boris Priselac, potpredsednik Kluba prijatelja FK “Vojvodina”, koji je govorio u ime “svih onih kojima je Vojvodina u srcu”. On nije davao objašnjenja u vezi sa sutrašnjom akcijom, a novinarima je podeljen proglas pod naslovom “Novosađanima dosta čekanja!”.

Kako se navodi u proglasu, povodom dugogodišnjeg ponašanja policije i selektivne primene zakona, zbog čega se građanima Novog Sada krše elementarna ljudska prava i sloboda kretanja zagarantovana Ustavom, građani žele da upoznaju javnost sa nelogičnostima u organizaciji utakmica, ali i da poruče da takve stvari više ne žele da trpe.

Problem je u tome što na gostovanjima “Crvene zvezde” i “Partizana”, navijači “Vojvodine” ostaju na stadionu, dok “Karađorđe” prvo ne napuste navijači gostujućeg tima. Na poslednjoj utakmici protiv “Zvezde” navijači “Vojvodine”, a među njima i deca i ljudi sa hroničnim oboljenima, bili su zadržani na stadionu 45 minuta nakon završetka utakmice, dok su protiv “Partizana” čekali čak sat i po vremena. Razlog tome je taj što se čekalo da “Delije” i “Grobari” budu dovoljno daleko od stadiona “Vojvodine”.

Situacija nije bila drugačija kada su novosadski navijači gostovali u Beogradu ili u Nišu, gde su prvo stadion napuštali tamošnji navijači, a tek onda Novosađani.

– Ono što je najgore jeste to da, uprkos dvostrukim aršinima i kontinuiranom maltretiranju Vojvodinaša, posle utakmice uvek čujemo licemerna saopštenja kako je organizacija bila besprekorna, čime se sam po sebi nameće zaključak da navijači drugih klubova, prvenstveno “Crvene zvezde” i “Partizana”, treba da imaju privilegovan tretman od strane pripadnika MUP-a, bez obzira na to gde se utakmica igra… Ovakvih primera ima još puno i u svakom od njih, osim zloupotrebe sile i selektivne primene zakona, nismo zaključili ništa što bi makar ličilo na poštene principe u odnosu prema ljubiteljima FK “Vojvodina” – navodi se u proglasu.

Dalje piše kako su zbog “Vojvodine” trpeli i žrtvovali mnogo toga, ali da se u ovom problemu nalaze već godinama, zbog čega pozivaju sve građane Novog Sada koji vole “Vojvodinu”, da im se pridruže u borbi za svoja prava. Apelovali su na sve prisutne na meču protiv “Bačke” da napuste stadion 10 minuta pre završetka duela, kako bi se skrenula pažnja javnosti na ovaj problem.

Ukoliko se problem ne reši, a navijači “Vojvodine” ne dobiju prvenstvo izlaska sa domaćeg stadiona, oni će nastaviti sa akcijama.

– Tražimo samo ono što je pravedno i pošteno, a to je da ako mi na gostovanjima čekamo da stadion prvo napuste navijači domaćina, onda i naši gosti na “Karađorđu” moraju da sačekaju da stadion prvo napuste navijači “Vojvodine”. U suprotnom, po prvi put u 104 godine dugoj istoriji naše “Stare dame”, “Vojvodina” će protiv “Crvene zvezde” 1. septembra po prvi put odigrati utakmicu na “Karađorđu” na kojoj neće imati podršku svojih pristalica – zaključuje se u proglasu koji potpisuju “građani Novog Sada kojima je Vojvodina u srcu”.

Utakmica između “Vojvodine” i “Bačke” igra se danas sa početkom u 20 časova.

Izvor: 021
Foto: FK Vojvodina/Jelena Grlić