Početna Danas u gradu Predavanje “Sen Trope Marka Čelebonovića” u SZPB

Predavanje “Sen Trope Marka Čelebonovića” u SZPB

Predavanje “Sen Trope Marka Čelebonovića” održaće se danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, s početkom u 19 časova. Predavanje se organizuje u sklopu aktuelne izložbe “Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka”, a o temi predavanja će govoriti Nevena Martinović iz Galerija RIMA.

Među brojnim osobenostima kojima se u okviru korpusa srpske umetnosti Marko Čelebonović izdvaja kao umetnik, jeste i njegova neraskidiva veza sa Azurnom obalom. Za umetnika je Sen Trope bio stalna adresa stanovanja od sredine dvadesetih godina pa do kraja života 1986. godine. Sa druge strane, njegovo slikarstvo četvrte decenije predstavlja potpuni otklon od raskošnih prizora mediteranske obale. Odgovori na pitanja kojima se rasvetljava veza Marka Čelebonovića i Sen Tropea ujedno otkrivaju nove poglede i uglove tumačenja njegovog slikarstva četvrte decenije.

Ulaz na predavanje je slobodan.

O izložbi: 

Izložba “Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka” zasnovana je na master radu msr Sofije Milenković prošlogodišnje dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ispitujući segment stvaralaštva u kome dolazi do sazrevanja umetničke prakse i koncepta Marka Čelebonovića, izložba se fokusira na vreme vezano za umetnikov život u Sen Tropeu, u kome nastaju karakteristična dela opusa četvrte decenije.

Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Organizacija izložbe zasnovana je na saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima, kao i privatnim kolekcionarima koji su, pozajmicom dela i arhivskog materijala, doprineli njenom ostvarenju. Izložba traje od 7. novembra 2019. do 26. januara 2020. godine, uz bogat i raznovrstan program, u vidu autorskih tumačenja, predavanja, projekcija, kao i kretivnih i radionica namenjenih deci sa tumačem na znakovni jezik.

Autor: NsHronika
Foto: SZPB/Promo