Početna Danas u gradu Prva Eko-škola u Novom Sadu

Prva Eko-škola u Novom Sadu

os-marija-trandafil_660x330

Osnovna škola “Marija Trandafil” iz Veternika dobila je status Eko-škole, primanjem zelene zastave. Tako je postala jedina škola u Novom Sadu sa ovim statusom. Škola je pre dobijanja zelene zastave morala da prođe sedam koraka koji propisuje program međunarodne eko škole, a nakon njihovog uspešnog realizovanja usledio je i status eko škole.
Zelenu zastavu najmlađi su proslavili modnom revijom, a nosili su kreacije svojih baka napravljene od materijala za reciklažu.
“Eko tim škole je napravio program kojim ćemo zadržati tu našu zastavu koju smo doblili i jedna od akcija za očuvanje te zastave je i recikliranje, kao prvu temu recikliranja smo uzeli najlon kese, osmislili smo da nam se modna revija zove i moja baka reciklira, zato što smo hteli da povežemo obrazovanje za očuvanje životne sredine sa svakodnevnim životom”, rekla je za RTV Alenka Oreščanin, član Eko odbora škole.

Neophodno je da nove generacije nauče da životna sredina treba da se čuva, a kroz program eko škola saznaće kako se reciklira i čuva životna okolina. U školi će đake kontrolisati mala eko patrola.

Kao direktor ove ustanove smatrala sam da apliciranjem i učešćem u projektima kojih ima mnogo se omogućava da se učenici odnosno deca, ove nove generacije kroz neke nove modele obrazovanja i vaspitanja edukuju“, kaže Milijana Grahovac Prole, direktorka škole.

Pored ove u Veterniku , u Srbiji ima još samo 14 eko škola.

Autor:Rtv
Foto: osmarijatrandafil.edu.rs