Početna Novosađani u belom svetu Nevena: Nedostaju mi porodica, prijatelji i lepota Novog Sada!

Nevena: Nedostaju mi porodica, prijatelji i lepota Novog Sada!

nyc2

Nevena Savić, doktor psihologije, usko specijalizovana za autizam, jedna je od mnogih Novosađana koji su svoj životni put nastavili izvan granica naše zemlje.
Želeći da usavršava svoje znanje, naša sagovornica je otišla u Ameriku, gde je nastavila svoje školovanje i danas je priznat stručnjak u svom poslu.

*Kada ste otišli u Ameriku i čime se bavite?

Pre tačno deset godina sam otišla u Ameriku, prvih šest godina sam boravila u San Diegu, a poslednje četiri godine sam u New Yorku.
Bavim se psihologijom, tačnije rečeno bihevioralnom analizom. Radim terapije sa decom i odraslima koji imaju autizam. Dodatno se zalažem za širenje svesti o ovom poremećaju, kako među roditeljima, čija su deca obolela, tako i među stručnjacima u ovoj oblasti, a sve u cilju poboljšanja samog tretmana u autizmu.

*Šta vam se najviše dopada u New Yorku?

Kada sam se doselila ovde, ništa mi se nije dopadalo.
Danas mi se sviđa sve! Zaista, New York ti se podvuče pod kožu.
Najviše me fascinira raznolikost koju nudi, od hrane, preko ljudi, do izbora posla i načina na koji možete da provedete svoje slobono vreme. Imate mnogo izbora u svemu, što nekad deluje zastrašujuće i zbunjujuće, ali kad shvatite vrednost toga, onda naučite da uživate u svim čarima koje ovaj grad pruža.

 

*Ko su vaši prijatelji u novom gradu?

Moj spektar prijatelja ovde, je zaista raznolik, kako na poslu tako i van njega.
Družim se sa ljudima iz Srbije ali i sa ljudima iz raznih krajeva sveta.
New York je idealno mesto za širenje prijateljstva, upravo zbog te šarolikosti u kulturama ljudi koji se ovde nastanjuju, jer svako od nas nosi delić tog nasleđa u sebi i prezentuje ga na najbolji mogući način.

*Šta vam najviše nedostaje iz Novog Sada?

Najviše mi nedostaju porodica i prijatelji koje poznajem čitav život.
Čak i kada bih sve njih mogla da preselim ovde, i dalje bi mi nedostajala lepota Novog Sada i mesta u njemu , za koja me vezuju mnoge uspomene.

nyc4

*Koliko puta godišnje dolazite u Novi Sad?

Trudim se da posećujem Novi Sad bar jednom godišnje i tada ostajem po dve, tri nedelje.
Volela bih da mogu češće da dolazim, ali onda ne bih imala priliku da otputujem na neka nova mesta, jer bih ceo godišnji odmor provodila ovde. Trudim se da uvek pronađem balans i udovoljim svojim željama.

nyc1 nyc5 nyc6

Autor: Bojana Šević