Početna Danas u gradu Vladimir Kopicl na Novosadskom književnom festivalu

Vladimir Kopicl na Novosadskom književnom festivalu

Vladimir Kopicl

Pesnik Vladimir Kopicl gost je Novosadskog književnog festivala “Razgovori o ljubavi (prema čitanju)” u četvrtak, 5. maja u 20 časova, na brodu “Cepelin”.

Neposredan povodom za književno veče Vladimira Kopicla jeste njegova nova knjiga pesama “Format zveri” koja je pre nekoliko meseci objavljena u izdanju “Arhipelaga”.

U knjizi “Format zveri” Vladimir Kopicl na ubedljiv način istražuje modele pesničkog govora u novim tehnološkim, socijalnim i istorijskim okolnostima. Kroz lucidnu jezičku igrivost i samosvesnu poetičku utemeljenost Kopicl raskriva slojeve utvrđenih mišljenja i preživelih konvencija, zbog čega njegova knjiga nije samo duhovita i uzbudljiva nego i saznajno provokativna.

Pre knjige “Format zveri” Kopicl je, takođe u Arhipelagu, objavio “H&Q”, svojevrsni antiroman u haiku stihovima o ljubavi i politici našeg vremena, pisani u formi SMS pesama.

O književnom opusu ovog pisca govoriće Gojko Božović, glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag, pisac Slobodan Tišma i Đorđe Randelj, domaćin Novosadskog književnog festivala.

Poznat i kao esejista, prevodilac, multimedijalni umetnik, novinar, pozorišni i filmski kritičar, Vladimir Kopicl dobio je više nagrada za poeziju, među kojima su i Disova nagrada za pesnički opus i Nagrada “Desanka Maksimović” za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije.

Kopicl je prevođen na više evropskih jezika i zastupljen u svim novijim antologijama savremene srpske poezije.

Izvor: RTV
Foto: YouTube/PrintScreen