Početna Danas u gradu Za vikend obeležavanje 100 godina završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine

Za vikend obeležavanje 100 godina završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine

0

Ovog vikenda u Novom Sadu se obeležava sto godina od završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Posetioce očekuju izložbe, koncerti, predstave, novi muzej i novi spomenik.

Danas, 24. novembra od 10 sati biće otvorena Interaktivna postavka “1918”, multimedijalna izložba posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, koja će biti postavljena u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici.

Od 16.30 sati, u holu Pokrajinske vlade, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović potpisaće Sporazume o međuregionalnoj saradnji AP Vojvodine i tri pokrajine: Lombardija iz Italije, Arad iz Rumunije i Val Doaz iz Francuske.

U Srpskom narodnom pozorištu (Pozorišni trg 1) od 19 sati, biće odigrana premijera pozorišne predstave “Svetozar”, po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Uveče, od 21 sat, Novosađane očekuje veliki koncert, na kome će nastupati Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski Big Bend, Veliki tamburaški orkestar RTV i Oktet Opere SNP.

U nedelju, 25. novembra od 10 sati u Dunavskoj 35 biće otvoren Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, za 11 sati je na Trgu republike zakazano otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, dok je za podne planirana Svečana akademija posvećena 100-godišnjici Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos