Početna Politika Igor Mirović: Privreda predstavlja jednu od najdubljih veza između Srbije i Republike...

Igor Mirović: Privreda predstavlja jednu od najdubljih veza između Srbije i Republike Srpske

0

IGOR MIROVIC

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je danas, na otvaranju Drugog susreta privrednika Srbije i Republike Srpske, da upravo privreda predstavlja jednu od najdubljih veza koju ni politički inžinjering ne može da naudi.

Mirović je rekao da robna razmena između Srbije i RS premašuje 560 miliona evra i da tome veliki deo upravo doprinose privreda, poljoprivreda i prehrambena industrija iz Vojvodine.

On je dodao da, ipak, postoji mnogo neiskorišćenog prostora u oblasti institucionalne saradnje jer je prethodna pokrajinska Vlada potpisivala neke sporazume i protokole, ali ne sa RS nego sa Bosnom i Hercegovinom.

“Mi nemamo ništa protiv toga ali saradnja u privredi mora biti prioritet. Takođe, nije bilo velikog zajedničkog nastupa prema evropskim fondovima”, rekao je Mirović.

Mirović je naveo da će na tom forumu Pokrajinska vlada predstaviti i projekat autoputa Ruma – Novi Sad, koji će u drugoj fazi postati jedan od koridora za povezivanje Vojvodine i RS, što će doprineti boljoj saradnji i privrednim vezama.

Drugi projekat koji će biti predstavljen je podrška povezivanju privrede i naučno-istraživačkih institucija za koji će 2017. godine biti odvojeno 70 miliona dinara.

Predsednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je taj forum najbolji način da ljudi razmene iskustva i uspostave neposrednu saradnju, podsećajući da Srbija i RS imaju potpisan Sporazum o specijalnim vezama u okviru kojeg bi privredna saradnja trebalo da bude najvažnija.

“Naši parlamenti imaju obavezu da donose nove zakone koji će omogućiti bolje poslovanje, razvoj privrede i privlačenje investicija. Privreda je najvažnija jer će doprineti saradnji i u svim drugim oblastima”, rekao je on.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da je u zakonodavnom delu RS puno uradila na razvoju dobrih uslova za mala i srednja preduzeća.

“Mi smo ograničeni nepotpunim nadležnostima ali povezivanje svih privrednika u celoj BiH mogao bi biti put ka prevazilaženju političkih problema. A kroz institucije RS ćemo raditi na daljem jačanju saradnje preko Drine. Drina je za nas samo reka”, rekao je on.

Direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić rekao je da najveći projekat koji spaja Srbiju i RS je regionalni projekat “Podrinje”.

On je objasnio da taj projekat okuplja 16 opština u Srbiji i 15 u RS, koje već imaju definisane strategije za sprovođenje projekata koji će biti podržani iz budžeta.

Sertić je dodao da se godina preduzetništva bliži kraju i da je taj događaj dobro mesto da se napravi rekapitulacija urađenog.

Drugi privredni forum Srbije i RS organizuju Razvojna agencija Srbije i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS. Na Novosadskom sajmu okupilo se više od 200 učesnika a biće održano oko 400 sastanaka, međunarodnih poslovnih susreta za preduzeća i klastere.

Autor: Beta