Početna Politika Kostreš: LSV je preuzela lidersku poziciju u Vojvodini

Kostreš: LSV je preuzela lidersku poziciju u Vojvodini

0

bojan-kostres

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je ta stranka preuzela liderstvo u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, jer su ideje koje zastupa oko zakona poljoprivrednom zemljištu i zaštiti poljoprivrednika preuzeli i drugi koalicioni partneri. On je u emisiji “Politbiro” RTV-a najavio i da ovim LSV preuzima odgovornost za vođenje politike u Vojvodini i da na pokrajinske izbore koji se održavaju na proleće sledeće godine izlazi sa pobedničkom platfmormom.

Preuzeli smo lidersku poziciju u vojvođanskoj vladi i povlačićemo poteze isključivo u cilju zaštite interesa građana i građanki Vojvodine i vojvođanske autnomije. A od građana ćemo na narednim izborima zatražiti poverenje da preuzmemeo odgovornost u naše ruke za program i našu viziju Vojvodine u budućnosti“, istakao je Kostreš.

On je dodao da je Liga uvek do sad bila manji partner u pokrajinskoj vlasti zbog čega nije bila u mogućnosti da u poptunosti sprovodi svoju politiku, jer su ključne pozicije držale stranke koje imaju centrale u Beogradu.

Sad je došlo vreme da preuzmemo odgovornost na sebe i da kažemo kako će Vojvodina izgledati u budućnosti. I zato se nećemo opredeljivati prema ostalima, već tražimo da se ostali opredele prema nama“, poručio je Kostreš, odgovarajući na pitanje o mogućim koalicijama u Vojvodini i tome da li su LSV-u bliže demokrate ili naprednjaci, ili pak kolacija oko Borisa Tadića.

Poručio je da Liga na izbore izlazi sa programom u nekoliko tačaka i da će ukoliko dobije podršku građana formirati sledeću Vladu Vojvodine na osnovu tog programa, kojim će se precizno definisati redosled poteza u Vojvodini.

Ako dobijemo dovoljnu podršku, taj program će biti sproveden. A ako ne dobijemo i LSV ne uspe da okupi većinu oko svog programa, onda idemo u opoziciju. To je naš stav, koji je jednako udaljen prema svim strankama koje imaju centrale u Beogradu“, kazao je on.

Kostreš je najavio i da će LSV u narednom periodu, pre izbora, uz političku borbu protiv rasprodaje vojvođanske zemlje stranciam i domaćim tajkunima, tražiti da se prihvate i njihove ideje o neophodnosti raskidanja Energetskog sporazuma i formiranju vojvođanskog statističkog zavoda.

Prema njegovim rečima, trenutna strategija i prioritet Lige je zaštita malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstva u Vojvodini.

Pokušavamo da sprečimo da ti ljudi u narednih pet godina poptuno propadnu, jer se novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu dovode u situaciju koja nije tržišna i u kojoj ne mogu da opstanu“, rekao je on.

To će, kako je dodao, činiti predlaganjem amandmana, ali i peticijom za raspisivanje referenduma protiv rasprodaje zemlje ukoliko se ti amandmani ne prihvate u republičkom parlamentu, dok kao krajnju meru nije isključio ni mogućnost organizovanja protesta.

Protesti nam nisu cilj, jer ne želimo da delimo ljude i pravimo sukobe i rasulo u državi. Cilj nam je da ubedimo ljude, i one koji žive na selu i one iz gradova, posebno u Vojvodini, da moramo da očuvamo naše resurse“, istakao je Kostreš.

On je kazao da ovo pitanje mora da se reši sistemski, a ako je potrebno da se ide i na izmene Sporazuma o stabilizaciji i proširenju, što su, kako je ukazao, činile i mnoge druge zemlje pre ulaska u Evropsku uniju.

Mi smo dovedeni u u situaciju da je potpisivanjem Energetskog sporazuma naša nafta poklonjena, a rudna renat se naplaćuje svega tri odsto uprkos zakonskoj odredbi od sedam odsto, dok isti ti Rusi u svojoj matičnoj zemlji plaćaju između 17 i 22 osto rudnu rentu. Samo na razlici između tri i sedam odsto na desetogodišnjme nivou gubimo 360 miliona evra. A to je oko 40.000 radnih mesta, ili 150 kilometara autoputa… Mi nemamao pravo da tako lako odustajemo do naših resursa“, rekao je Kostreš.

Autor: RTV