Početna Politika Miloš Vučević: O koaliciji u gradskoj Skupštini SNS će, najpre, razgovarati sa...

Miloš Vučević: O koaliciji u gradskoj Skupštini SNS će, najpre, razgovarati sa SVM

0

Milos Vucevic  (1)

Na nedeljnim izborima za Skupštinu grada Novog Sada SNS je osvojio 38 mandata ili dva i po puta više nego 2012. godine, kada ih je imao 15. Budući da Skupštinu čine 78 odbornika, za većinu će biti potrebno 40 mandata.

Među potencijalnim koalicionim partnerima naprednjaka je i SPS koja je i u protekle četiri godine bio deo vladajuće većine. Kao i 2012, ta stranka je i sada osvojila sedam odborničkih mandata.

Najveće iznenađenje izbora održanih u nedelju, na kojima je glasalo 173.646 birača (55 odsto od ukupnog broja upisanih u biračke spiskove), bio je Pokret “Dosta je bilo”. Nastupio je prvi put na izborima za gradsku Skupštinu i osvojio devet odborničkih mesta. Jedan mandat manje imaće SRS, koja je u prethodnom skupštinskom sazivu imao pet odbornika.

Pravi debakl u nedelju je doživeo DS, koja je osvojio svega šest odborničkih mesta. Posle izbora 2012, da podsetimo, imao je tri puta više – 18 odbornika u Skupštini grada.

Šest odbornika u novom sazivu Skupštine grada imaće LSV, koja je, takođe, doživela drastičan pad. Ta stranka je, naime, 2012. osvojila 15 odborničkih mandata.

SVM će u novom sazivu gradskog parlamenta imati jednog odbornika, koliko je, kao manjinskim listama, po osvojenim glasovima pripalo i NOPO i Zelenoj stranci.

O koaliciji u gradskoj Skupštini SNS će, najpre, razgovarati sa SVM, a potom i sa drugim manjinskim strankama, koje su ušle u novi saziv gradskog parlamenta – izjavio je za “Novosti” predsednik gradskog Odbora SNS, Miloš Vučević.

Razgovaraćemo i sa drugim strankama, koje žele da se ujedinimo oko važnih projekata za grad. Najvažnije je da niko više ne može da ucenjuje Novosađane – dodao je Vučević, inače prvi koji će u poslednjih četvrt veka u dva uzastopna mandata obavljati funkciju gradonačelnika.

U prethodnom sazivu, valja se podsetiti, većinu u gradskoj Skupštini je činilo sedam heterogenih stranaka, odnosno koalicija, pa je to u velikoj meri otežavalo njen rad i efikasnost. Od tih stranaka i koalicija, u novi saziv nisu ušli DSS i Pokret “Dinara-Drina-Dunav”, koji su ostali ispod cenzusa, kao ni “Treća Srbija”, koja nije ni učestvovala na izborima.

GIK je usvojio preliminarne rezultate izbora za Skupštinu grada, koji su obuhvatili 192 biračka mesta. Sekretar GIK-a Marko Radin je izjavio da datum ponovljenih izbora još nije određen, jer se čeka odluka Pokrajinske i Republičke komisije, kako bi ponovljena glasanja svuda bila istog dana, ali se spekuliše da bi to bilo u nedelju, 8. maja.

Izvor: Novosti
Foto: Miloš Vučević/Facebook