Početna Politika Novosadsko udruženje pokrenulo inicijativu da funkcioneri primaju minimalac zbog krize

Novosadsko udruženje pokrenulo inicijativu da funkcioneri primaju minimalac zbog krize

0

Udruženje Most solidarnosti iz Novog Sada pokrenulo je inicijativu da Vlada Srbije donese uredbu kojom će ograničiti plate funkcionera na minimalac.

“Nakon pandemije virusa korona sledi ekonomska kriza čiji teret treba što ravnomernije rasporediti, a uredba treba da se odnosi na sva izabrana, imenovana i postavljena lica, izuzev sudija i tužilaca, funkcionera u sektoru zdravstva i drugih pojedinih institucija koje su od posebne važnosti za funkcionisanje države u vreme pandemije”, saopštavaju iz ovog udruženja.

U Mostu solidarnosti pozivaju funkcionere na solidarnost sa građanima i ističu da je 4. marta 2020. godine, raspisivanjem izbora na svim nivoima, raspuštena svaka skupština gradova i opština, skupština AP Vojvodine i Narodna skupština i da ne postoji dobar razlog da iko od odbornika i poslanika prima platu u punom iznosu.

“Uz to, velika većina lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija ne radi i bilo bi logično da funkcioneri postavljeni na njihova čela solidarno sa građanima primaju platu u visini minimalca. Uredba treba da se odnosi i na funkcionere u Vladi RS, Vladi APV i funkcionere u opštinskim i gradskim upravama, kao i direktore javnih preduzeća”, smatraju pokretači inicijative.

Prema rečima pokretača incijative, na ovaj način pokazala bi se elementarna solidarnost sa građanima i poreskim obveznicima od čijih sredstava se i isplaćuju plate funkcionerima, a naročito sa građanima koji u narednom periodu neće biti u prilici da zarade ni minimalac.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, funkcionera – “izabranih, imenovanih i postavljenih lica“ ima oko 30.000. Ako bi se uredbom obuhvatila samo trećina i ušteda po funkcioneru bila 500 evra mesečno, to bi iznosilo pet miliona evra, što je obezbeđena minimalna zarada za 20.000 ljudi koji su ostali bez posla.

Ovakvom uredbom, uštedela bi se značajna sredstva preko potrebna za funkcionisanje države.

Peticiju koju je udruženje pokrenulo, građani mogu potpisati na adresi www.peticije.online/solidarno.

Inicijativu su u ime Mosta solidarnosti pokrenuli profesorka Vesna Rakić Vodinelić, koja je bila kandidatkinja Nove stranke za gradonačelnicu Beograda, kao i Milenko Vujić, koji je bio potpredsednik ove partije.

Podsetimo da je juče Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja prihvatio je predlog da se budžet Skupštine Srbije smanji za skoro 144 miliona dinara, s tim da plate poslanika i zaposlenih ostaju iste, kao i sredstva za poslaničke dodatke.

Izvor: 021
Foto: Pixabay