Početna Politika Pajtić uložio zvaničan protest ambasadoru Mađarske

Pajtić uložio zvaničan protest ambasadoru Mađarske

0

pajtic-i-pinter

Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić uložio je danas zvaničan protest ambasadoru Mađarske u Srbiji Atili Pinteru, jer predstavnici pokrajine nisu bili pozvani na otvaranje novog pogona kompanije “Tisa Automotive” u Senti i pored toga što je pokrajinska administracija finansirala 100 radnih mesta i obuku 180 radnika u toj kompaniji.

Mađarska kompanija “Tisza Cipo” otvorila je 23. septembra u Senti novi pogon fabrike “Tisa Automotive” gde će biti proizvođeni električni kablovi za automobile. Pajtić je na današnjem sastanku sa ambasadorom Pinterom u Novom Sadu rekao da je taj pogon otvorio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, čime se “pokušalo sugerisati da je republička vlada dovela stranu investiciju u Vojvodinu, što se nije dogodilo u protekle tri i po godine”.

Pajtić je izrazio i neslaganje sa odlukom Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom zbog izbegličke krize i naveo da rešenje za ovu situaciju “nisu zidovi, a pogotovo ne u 21. veku”.

Pajtić i Pinter su se složili da postoji osnova za uspostavljanje jačih veza između Srbije i Vojvodine sa Mađarskom u svim vitalnim oblastima, jer zbog geografske blizine i velike zastupljenosti mađarske nacionalne zajednice u pokrajini, obe zemlje imaju interes da gaje što bolje partnerske odnose. Istaknut je i značaj saradnje u oblasti vodoprivrede u okviru projekta kanala Baja-Bezdan, ali i modernizacije železničkog saobraćaja na pruzi Subotica–Baja i izgradnje infrastrukture u pograničnim sredinama.

Ambasador Pinter najavio je da do 2017. godine treba da budu otvorena još dva nova granična prelaza između Mađarske i Srbije.

Autor: Beta
Foto: Pokrajinska vlada