Početna Politika Postizborna kombinatorika u Novom Sadu

Postizborna kombinatorika u Novom Sadu

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (3)

Na izbore za Skupštinu Grada Novog Sada još nije stavljena tačka, iako su birališta zatvorena pre 14 dana, a ni na jednom nije ponovljeno glasanje. Gradska izborna komisija čeka Odluku Upravnog suda po prijavi jedne građanke o nepravilnosti na glasačkom mestu. Kako Radio-televizija Vojvodine saznaje, taj prigovor je odbijen, a nova sednica GIK-a održana je večeras od 18 sati.

Gradsku vlast i u narednom periodu skoro sigurno predvodiće Srpska napredna stranka, ali će vladajuća koalicija morati da izgleda drugačije nego do sada, jer neke stranke koje su je činile, na nedavnim izborima nisu prešle cenzus, poput Demokratske stranke Srbije, Dveri i Pokreta “Dinara-Drina-Dunav”.

Prema preliminarnim rezultatima, u novosadskom parlamentu biće odbornici sa devet izbornih lista, od čega su tri manjinske. Koalicija okupljena oko SNS-a osvojila je 38 od 78 mandata, koliko ima Skupština grada. Pokretu “Dosta je bilo” trebalo bi da pripadne devet, Srpskoj radikalnoj stranci osam, Ligi socijaldemokrata Vojvodine i koaliciji oko Socijalističke partije Srbije po sedam, Demokratskoj stranci šest, a Savezu vojvođanskih Mađara, Zelenoj stranci i “Nijednom od ponuđenih odgovora” po jedan mandat.

Za sada se samo još nagađa koje bi partije mogle da čine vladajuću koaliciju. Teoretski, natpolovičnu većinu mogu da imaju SNS i manjinske stranke, ali u taboru naprednjaka do danas nisu želeli da se oglašavaju i o mogućim koalicionim partnerima.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da se može očekivati da i dalje budu u opoziciji na gradskom nivou, ali ni ne isključuju mogućnost učešća u vlasti.

– Uvek je moguće biti u vlasti, pitanje je samo s kim i zbog čega bi se ona dogovorila. Nije poenta biti u vlasti pošto poto, nego ako će nešto konkretno da uradi. Nismo ni sa kim razgovarali, a po mom mišljenju, i koliko poznajem LSV, teško i da ćemo razgovarati o učešću u vlasti – kaže Rober Kolar iz LSV.

Kao druga politička grupacija po snazi u gradu, imajući u vidu rezultate izbora, pojavio se Pokret “Dosta je bilo”, iz kojeg unapred odbijaju saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

– Pokret “Dosta je bilo” ima veoma jasan stav kada je u pitanju saradnja sa Srpskom naprednom strankom i koaliciju sa njima nećemo praviti ni na jednom nivou, tako da je ne treba očekivati ni u gradskoj skupštini Novog Sada – objašnjava Aleksandar Bujić, iz ovog pokreta.

U SPS-u su nam rekli da će sačekati eventualno postizanje dogovora na republičkom nivou, dok u SRS-u planiraju da se oglase tek po proglašenju konačnih rezultata izbora.

Izvor: RTV
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos