Početna Politika Radoman: Budžet Vojvodine biće manji nego lane

Radoman: Budžet Vojvodine biće manji nego lane

zoran-radoman-

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je danas da će Pokrajina 2016. godine raspolagati sredstvima u visini od svega dva odsto budžeta Republike i da će to značiti smanjivanje aktivnosti i aktivnosti.
Radoman je dodao da će manji budžet značiti i manje aktivnosti pokrajinskih sekretarijata, manje ulaganja u kapitalne investicije, smanjenje davanja za aktivnosti u kulturi, a slična situacija biće i u drugim sekretarijatima.

Daleko smo od ustavne obaveze, prema kojoj bi naš budžet trebalo da bude minimalno sedam odsto od ukupnog budžeta Srbije, a još dalje smo od mogućnosti i obaveze da tri sedmine budžeta upotrebimo za kapitalna ulaganja“, rekao je Radoman.

Dodao je da je budžet Pokrajine manji od davanja za gubitke Železare Smederevo, identično onome što je krajem prošle godine uplaćeno JAT-u ili što su obaveze Srbijagasa pretvorene u javni dug, koji će plaćati svi gradjani.

To je znantno manje od onog što je Vlada Srbije sebi omogućila, a to je da 25 milijardi dinara prenese u tekuću budžetsku rezervu i tako ih potroši na način koji će samo oni znati, obzirom da Skupština Srbije o tome nema saznanja, a završni račun se nikada ne nalazi na raspravi u Skupštini“, rekao je Radoman.

On je još jednom ponovio da budžet koji je predložio nije u skladu sa Ustavom Srbije, manji je nego prethodnih godina i ne može ga na drugi način urediti jer nema samostalnosti Pokrajine u kreiranju prihoda i nema izvesnosti u obimu prihoda.

Radoman je kazao da najnovijim izmenama Zakona o budžetskom sistemu namenska sredstva budžeta od sada više neće imati namenski karakter, već da će ona moći da se koriste kao i sva druga sredstva za sve nemene.

Prema njegovim rečima, to je za Vojvodinu oko 5,9 milijardi dinara koje su do sada bile namenjene za saniranje nasipa, odbrane od poplava, za regulisanje navodnjavanja, popravljanje kvaliteta državnog zemljišta, atarskih puteva i slično.

Kako je objasnio, u budžetu Pokrajine, koji će na dnevnom redu Skupštine Vojvodine biti 29. decembra, ta sredstva će biti korišćena kao i do sada za namene za koje je propisana obaveza, ali je to i nužna potreba.

Autor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs