Početna Politika U Lučanima bilo i vozilo Vlade Vojvodine: CRTA podnosi još jednu krivičnu...

U Lučanima bilo i vozilo Vlade Vojvodine: CRTA podnosi još jednu krivičnu prijavu

0

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je juče da će podneti još jednu krivičnu prijavu, zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe tokom lokalnih izbora u Lučanima krajem 2018. godine.

Taj centar je naveo da je ustanovljeno da je među više od 200 vozila, registrovanih izvan Lučana, koja su primećena na dan održavanja lokalnih izbora u toj opštini bila i Škoda superb u vlasništvu Vlade Vojvodine.

Kako je u saopštenju navedeno, Crta raspolaže fotografijom tog vozila, snimljenom u blizini jednog biračkog mesta u Lučanima.

Crta je u decembru 2018. godine od pokrajinske vlade zahtevala spisak svih vozila u njenom vlasništvu, a nakon što na zahtev nije odgovoreno, ta organizacija je uputila žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, te joj je traženi spisak dostavljen tek sada, u oktobru 2019. godine.

“Tokom dijaloga o izbornim uslovima insistiramo na neophodnosti suzbijanja zloupotrebe javnih resursa, jer to vidimo kao jedan od ključnih problema koji ugrožavaju regularnost izbornog procesa. Nažalost, nemamo utisak da nadležne institucije, poput Tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, efikasno deluju u slučajevima poput ovog”, izjavio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Kako se dodaje, Crta zahteva od nadležnog Tužilaštva da u najkraćem roku ispita razloge zbog kojih se službeni auto pokrajinske vlade neradnog dana našao u mestu koje je stotinama kilometara udaljeno od Vojvodine, te da preduzme dalje zakonske mere.

Ranije je Crta već podnela krivične prijave protiv odgovornih lica u 15 javnih preduzeća i ustanova iz osam gradova, čija vozila su bila prisutna tokom izbornog dana u Lučanima.

Posetimo, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je prijavu organizacije CRTA protiv NN lica zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, a nakon što je službena “škoda” opštine Šid fotografisana u Lučanima, za vreme održavanja lokalnih izbora.

U Lučanima je tada zabeleženo prisustvo ogromnog broja službenih vozila i vozila sa registarskim tablicama iz čak 34 grada u Srbiji. Crta je podnela krivične prijave protiv nekoliko opština, između ostalih i Novog Sada, Šida i Pančeva, a Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije novosadskog tužilaštva 13. avgusta je odbacilo krivično prijavu programskog direktora Crte Raše Nedeljkova protiv NN lica opštine Lučani.

Izbori su održani u neverovatno napetoj atmosferi, sa brojnim zabeleženim nepravilnostima na biračkim mestima, a pojedini glasači bili su i fizički napadnuti.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/Youtube