Početna Crna hronika Napadači na novosadskog studenta i aktivistu “Jedan od pet miliona” dobili uslovne...

Napadači na novosadskog studenta i aktivistu “Jedan od pet miliona” dobili uslovne kazne posle nagodbe

0

Zbog prebijanja studenta Dejana Bagarića u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu ovog juna dvojica muškaraca dobili su uslovne kazne, pošto su sa tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Po rečima Dejana Bagarića, studenta Filozofskog fakulteta i aktiviste pokreta “Jedan od pet miliona”, S. O. sa prebivalištem u Novom Sadu osuđen je na uslovnu kaznu zatvora na godinu dana, sa proverom na tri godine, dok je M. D. iz Vrbasa osuđen uslovno na šest meseci, sa rokom provere od tri godine.

Ovu kaznu dobili su pošto su priznali da su prebili Bagarića u junu ove godine, koji je tom prilikom zadobio povrede glave i lica, prelom nosa, a imao je i kliničke znake potresa mozga.

Kako je navedeno u presudi, napadači su Bagariću pritrčali sa leđa, zadano mu je nekoliko udaraca od kojih je pao na zemlju, ponovo je zadobio nekoliko udaraca, nakon čega su napadači pobegli.

Bagarić kaže da se ne oseća sigurno, jer su oni koji su ga prebili na slobodi, ali da je još strašnije što niko nije ispitao koji su motivi njihovog napada i ko je bio nalogodavac svega.

“U više navrata sam govorio da mi je najvažnije da saznam ko su motivi i ko su nalogodavci. Međutim, tužilaštvo to nije ispitalo, sud se nije time bavio. Situacija se ovom presudom, što se mene tiče, promenila na gore. Sud i tužilaštvo su kao nešto uradili, ali u stvari ništa nisu uradili, izvršioci su dobili neke uslovne kazne, a nalogodavce ništa ne sprečava da ponove ovako nešto. Bilo ko ko drugačije misli i ko je spreman da svoj stav iznese jeste ugrožen. Osećam se strašno nebezbedno. Nije mi jasno kako niko nikoga nije pitao za motive, nalogodavce. Je l’ moguće da nikoga ne zanima ko je to naručio, koji su motivi bili tih ljudi kada su odlučili da me pretuku?”, pita se Bagarić.

On navodi da je kod napadača iz Vrbasa, koji je policiji izjavio da živi sa majkom od njene penzije, pronađena “neka puška, bokser i veća količina deviza za naše uslove i da niko nije ispitao odakle mu taj novac”.

“Ja ću pokrenuti privatni spor protiv obojice, odnosno protiv neposrednog izvršioca i protiv onog koji je osmatrao da neko ne naiđe. Zahteve tužbe ću još usaglasiti sa svojim advokatom. Jedini način da se osećam bezbedno jeste da saznam ko je naručio moje prebijanje i ko prebija studente u studentskom kampusu. To je važno ne samo za mene lično, nego za sve mlade aktiviste”, zaključuje Bagarić.

Odbornik u gradskom parlamentu iz redova Demokratske stranke Goran Radojev za 021.rs kaže da ovo nije prvi slučaj politički motivisanog napada, podsećajući da je pre nekoliko prebijen odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i da su u Vojvodini bili kidnapovani odbornici. Dosta je slučajeva, kaže Radojev, ostalo bez sudskog epiloga.

“Ovo je jedan od slučajeva u kom smo, verovatno zbog kamera u okruženju, medijske pažnje, dobili epilog. Međutim, sa njim niko, ni sam Dejan Bagarić, koji je doživeo ozbiljne povrede, ne može da bude zadovoljan. Dok god se ne saznaju jasni motivi zbog čega je neko prebijen, dok god se na nađu nalogodavci, do tada nijedan čovek koji drugačije misli od aktuelnog režima ne može da se oseća bezbedno i to je strah koji generalno vlada među svim biračima”, smatra Radojev.

Ovaj odbornik u Skupštini grada zaključuje da ovakvi napadi uglavnom ne dobijaju sudski epilog, ali da i onda kada sve dobije epilog, ozbiljne kazne faktički ni ne postoje.

Izvor: 021
Foto: PIxabay