Početna Politika Ustavnost Srbije i propadanje Vojvodine

Ustavnost Srbije i propadanje Vojvodine

0

odzic

Pored toga, što se 15. februar u Srbiji proslavlja kao dan državnosti, važno je istaći da on predstavlja i dan ustavnosti Republike Srbije.

15. Februara 1835. godine, na verski praznik “Sretenje”, narodna skupština u Kragujevcu donosi prvi srpski Ustav koji ukida feudalizam kao oblik društvenog uređenja tadašnje Kneževine Srbije. Vojvodina u to vreme nije bila u sastavu Kneževine Srbije.
Aktuelni, trinaesti po redu Ustav Republike Srbije, na ustavnom referendumu iz 2006. godine nije dobio nadpolovičnu podršku građanki i građana Vojvodine. Već tada ga građanke i građani Vojvodine ocenjuju kao antivojvođanski, koji po svojoj sadržini obesmišljava bilo kakvu autonomnost Vojvodine.
On je zapravo kontinuitet prethodnog Miloševićevog Ustava iz 1990. godine koji je razvlastio i poništio vojvođansku administraciju u cilju centralizacije ekonomsko – političke moći, čime su oduzeta sva ustavna prava građankama i građanima Vojvodine koja su posedovali Ustavom iz 1974 godine.
Ustavom iz 1974. godine AP Vojvodina poseduje sve prerogative državnosti i ovlašćenja, i bila je u rangu sa svim ostalim Republikama, članicama federacije.
Zbog nasilnog ukidanja ustavnih i građanskih prava u Vojvodini od strane Miloševićevog režima, međunarodna zajednica 1992. godine na “Londonskoj mirovnoj konferenciji o zapadnom Balkanu”, između ostalog, donosi i sledeće zaključke:

– Pokrajine Kosovo i Vojvodina, kao i šest republika bivše Jugoslavije, konstitutivni su elementi jugoslovenskog federalizma.
– SR Jugoslavija, se obavezuje da vrati sva ustavna i građanska prava građanima AP Vojvodine i AP Kosova, koju su posedovali prethodnim Ustavima, a oduzeta su im ustavnim rešenjem iz 1990. godine.
Do dana današnjeg Vojvodini nije vraćeno oteto, naprotiv, građankama i građanima Vojvodine su Ustavom iz 2006. godine dodatno uskraćena prava i slobode, Srbija se učvrstila u svom centralizmu, a autonomija Vojvodine je mrtvo slovo na papiru aktuelnog Ustava koji je generator svih problema u Vojvodini.
Zbog svega navedenog, smatram, da građanke i građani Vojvodine nemaju ni jedan razlog za slavlje dana ustavnosti RS, ali isto tako pozivam sve one koji nisu glasali za sadašnje ustavno rešenje, sve Vojvođanke i Vojvođane koji smatraju da Vojvodina treba i mora povratiti svoj nasilno oduzet subjektivitet, da nam se pridruže i da se zajedničkim snagama odupremo daljnjem urušavanju i konačnom poništavanju Vojvodine od strane onih koji i dan danas sprovode politiku srpskog i svakog drugog nacionalizma na tlu Vojvodine.
Mi, Vojvođanska partija – republikanci Vojvodine, smatramo da Vojvodina treba biti Republika u okviru federalizovane Srbije sa punim pravima, a ne samo obavezama prema centralnoj državnoj administraciji. Prava prilika za uspostavljanje jedne nove i zvanične politike za Vojvodinu biće naredni, vojvođanski izbori 2016. godine.
Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju!

Autor: NsHronika.rs