Početna Politika Usvojena odluka o Strategiji razvoja kulture do 2026. godine

Usvojena odluka o Strategiji razvoja kulture do 2026. godine

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Skupština grada je većinom glasova vladajuće koalicije okupljene oko SNS-a danas usvojila odluku o Strategiji razvoja kulture do 2026. godine. Ona je Novom Sadu neophodna u postupku kandidovanja za Evropsku prestonice kulture 2021. godine, o čemu će EU odlučivati narednog meseca.

Strategija je doneta uz protivljenje opozicije iz redova DS-a, SRS-a i Pokreta “Dosta je bilo”, koji su svi redom naveli da se u dokumentu ne vidi ni jedan konkretan predlog šta će se uraditi po pitanju kulture u Novom Sadu u narednih deset godina. Oni su redom ocenjivali da se radi o dokumentu koji je pisan birokratskim rečnikom sa opštim navođenjem problema u kulturi, ne samo u Novom Sadu, nego i celoj Srbiji, kao i zaključcima da se ti problemi treba rešiti, bez ičega konkretnog o tome kako će se to postići.

U ime vlasti je jedino odgovarao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, koji je u na kritike odgovorio da su na dokumentu radili mesecima i da su učestvovali i predstavnici kulturnih ustanova, nevladinog sektora i zainteresovani građani tokom javne rasprave. Podsetimo i da su još tokom javne rasprave predstavnici kulturnog i nevladinog sektora izrazili skepsu povodom teksta strategije i načina kako se donosi.

Autor: 021.rs