Početna Politika Vučević: Govor mržnje neće se tolerisati u Novom Sadu

Vučević: Govor mržnje neće se tolerisati u Novom Sadu

0

– Govor mržnje neće se tolerisati u Novom Sadu, i to je poruka svim ekstremistima – izjavio je sinoć na “Bajramskoj sofri” u Novom Sadu gradonačelnik Miloš Vučević, koji je ukazao da u tom gradu zajedno žive pripadnici različitih vera.

Vučević je prisustovao manifestaciji “Ulica otvorenog srca – bajramska sofra u Novom Sadu” koja je organizovana povodom završetka svetskog muslimanskog meseca Ramazana.

– Današnja poruka i večerašnji događaj je ista poruka svim ekstremistima sa koje god strane da dolaze da se nikakvi govori mržnje i negativne reakcije neće tolerisati. Mi ovde živimo svi zajedno, i katolici, i pravoslavci, i muslimani, i oni koji veruju, i oni koji ne veruju, i odlično se razumemo i kad pričamo i na različitim jezicima i ne smemo da dozvolimo da to iko pokvari – istakao je on i dodao:

– A nećemo da dozvolimo da nas uče neki drugi koji na tome moraju još da rade, oni mogu da dođu kod nas da uče kako se to radi. A mi treba da radimo na nekim drugim stvarima, da budemo vredniji, kooperativniji i da još više radimo na razvoju Novog Sada, da nas bude još više i da se Novi Sad još više razvija.

Glavni muftija islamske zajednice u Vojvodini Muhamed Ziljkić poručio je da ovom manifestacijom islamska zajednica želi da pokaže da je islam religija mira i ljubavi i da na taj način utiče na razbijanje predrasuda i stereotipa o muslimanima i islamu.

– Cilj ove manifestacije jeste upravo simbolika ovoga srca koje pokazuje da je naša prijateljska ruka ispružena i mi želimo da na ovaj način razbijamo sve stereotipe i sve predrasude koje se negde gaje prema islamu i prema muslimanima. Islam je religija mira, religija ljubavi, i harmonije, i tolerancije, i mi želimo da nas upravo na ovaj način naši sugrađani dožive i da nas prihvate onakvima kakvi jesmo i na taj način mi i nastupamo – rekao je muftija Ziljkić.

Ova manifestacija održava se 10. godinu zaredom u organizaciji Islamske zajednice Srbije – Muftijstvo vojvođansko, Meldzis IZ bački i udruženja “NUR-Svetlost”.

“Ulicu otvorenog srca – bajramsku sofru u Novom Sadu” podržali su udruženje Matice Albanaca Srbije, AP Vojvodina, Grad Novi Sad i Kulturni centar Novog Sada.

Izvor: RTV
Foto: Novisad.rs