Početna Priče iz Muzeja Vojvodine Priče iz Muzeja Vojvodine: Najlepša Ledinčanka i najlepši Ledinčanin

Priče iz Muzeja Vojvodine: Najlepša Ledinčanka i najlepši Ledinčanin

„Najlepša Ledinčanka” – devojka iz porodice Lukić, 1903.

Svojim obimom i tematskom raznolikošću Zbirka fotografija dr Radivoja Simonovića, u kojoj provlađuju etnografski, antropološki, geografski i botanički motivi, svedoči o prirodnoj i kulturnoj raznolikosti šireg južnoslovenskog prostora. Naučna i umetnička vrednost ove zbirke pobudila je interes brojnih naučnih institucija u čijim fondovima se čuvaju delovi Simonovićeve fotografske zbirke.

U Muzeju Vojvodine čuva se više od 1.400 staklenih negativ – ploča, od kojih će publici biće prikazan jedan deo te bogate fotografske građe, koja beleži veliki broj etnografskih, antropoloških i kulturno-istorijskih motiva snimljenih početkom 20. veka u Bačkoj, Baranji, Slavoniji, Sremu i Banatu.

Jedan broj fotografija snimljenih u Ledincima tokom 1902. i 1903. godine trebalo je da predstavi antropološke tipove i način odevanja Ledinčana. Među njima uočavamo i pokušaj da se zabeleže antropološki tipovi u Ledincima, koje je autor video u četiri osnovna pratipa – romanski, germanski, slovenski i turanski.

Izabrani portreti su, verovatno, ilustrovali Simonovićevo viđenje posledica mešanja tri rasna tipa. Naime, on je smatrao da je najlepša mešavina romanskog, germanskog i slovenskog tipa. Zabeleženi portreti muškarca i žena trebalo je da ilustruju najlepši antropološki tip, o čemu svedoči i portret devojke iz porodice Lukić.

„Najlepši Ledinčanin“, 1903.

Autor teksta: Bogdan Šekarić, muzejski savetnik – etnolog Muzeja Vojvodine
Foto: Arhiva Muzeja Vojvodine