Početna Sport Kup Izazivača: Odbojkaši Vojvodine se plasirali u finale

Kup Izazivača: Odbojkaši Vojvodine se plasirali u finale

0

odbojka,-ok-vojvodina_660x330

Odbojkaši Vojvodine NS seme pobedama od 3:1 i 3:2 nad beloruskim Stroiteljem u polufinalu Kupa Izazivača došla je do istorijskog uspeha i plasmana u finale, u kojem će se za pehar boriti s portugalskom Benfikom.
Došli su Novosađani na korak do ostvarenja evropskih snova i to u sezoni kada su već osvojili pehar pobednika Kupa Srbije i kada su lagano došli do polufinala domaćeg plej-ofa. Sa svim prikazanim u Kupu Izazivača, ne treba da čudi to što crveno-beli žele sve trofeje.
Visoki dometi mogli su da se naslute još u prvom evropskom dvomeču kad su Novosađani ispali od slavnog italijanskog Trentina, ali su imali velike šanse da i tu načine čudo. Ipak, posle premijere u Kupu Izazivača eliminisali su austrijski Valdfirtel i brčansku Mladost, a prva teža prepreka bio je Galatasaraj koji je izbačen posle zlatnog seta.

Sjajna partija u Minsku i pobeda od 3:1 najavila je da crveno-beli klinci mogu do finala, a tek od 0:2 u revanšu su počeli da igraju kako umeju i posle preokreta su trasirali put do prvog evro finala.

Nije bilo lako posle vođstva Belorusa 2:0 u setovima i 8:4 u trećem, ali je u pravom trenutku zasijalo olimpijsko zlato Veljka Petkovića, koji je poveo svoj tim do uspeha.

“Očekivao sam težak meč, već su nas svi videli u finalu pa smo bez potrebe podlegli tom pritisku. Stroitelj je igrao veoma dobro, bilo nam je teško da se vratimo, ali smo uspeli uz veliku pomoć publike. Veljko Petković je takođe uneo živost u ekipu, razmrdao je saigrače, u ključnim momentima odlično je dizao i vodio tim ka velikom uspehu. Važno je da se ni kod 0:2 nismo predali i čekali taj famozni zlatni set. Mislim da je najveći problem bio na psihološkom planu, a kada smo u glavama prelomili, onda smo počeli da igramo kako umemo i došli do izuzetnog uspeha”, rekao je šef stručnog štaba Vojvodina NS seme Strahinja Kozić.
Ponovo je veoma dobro odigrao primač servisa Milan Katić, koji je u završnicama setova znao da se istakne.

“Nismo razmišljali o dva seta koja su nam trebala za prolaz, nego o pobedi, ali smo, čini se, imali blagi pritisak koji je razumljiv za mlade ekipe. Publika je bila sjajna i donela nas je do pobede. Belorusi su odigrali na sve ili ništa, kako smo i očekivali, ali nismo neke segmente igre izvodili kao ranije pa smo ušli u mali problem. Tek kada smo stabilizovali prijem i opustili se na servisu, stvari su krenule kako smo se nadali. Kod 0:2 u setovima nismo klonuli duhom i uspeli smo da preokrenemo meč u svoju korist. Ko zna za šta smo sve sposobni ove sezone”, uz osmeh je istakao Katić.

Finalne utakmice 8. i 12. aprila

Završnica Kupa Izazivača igra se 8. i 12. aprila, a prvi meč je na programu u Novom Sadu. Vojvodina NS seme će se za prvi evropski trofej boriti s Benfikom koja je u polufinalu nadvisila italijansku Ravenu (3:0 i 3:2).

Benfika je veoma iskusna ekipa, pored devet Portugalaca, u sastavu ima tri Brazilca (dvojica tehničar i primača servisa), Kubanca korektora i srednjeg bolkera sa Trinidada i Tobaga. Portugalska ekipa ima proseku ima 29 godina i osam meseci, a prosek visine ekipe (bez libera) je 193,6 centimetara.