Početna Srpska Atina Znate li šta su “Švimšule”?

Znate li šta su “Švimšule”?

0

2h7q4og
Najlepša plaža na Dunavu i jedna od najlepših rečnih plaza u Evropi, novosadski «Štrand» zvanično je svoje kapije otvorio 1911. godine, mada su Novosađani na tom mestu davno pre toga koristili čari Dunava.

Krajem XIX veka bila su popularna Štenglova dunavska kupatila, tzv. “švimšule”, ili škole plivanja. Na Dunavu su bili postavljeni splavovi sa buradima vezanim za balvane, bilo je i oko 100 kabina. Kupaći kostimi koji su tada paradirali Štrandom ni malo ne liče na ono što se danas može videti na plaži. Više su sakrivali, nego što su otkrivali.

9tJjG
Interesantno je da se uz ulaznicu dobijao kupaći kostim, koji je morao da poštuje stroga pravila. Već tada, Štrand je imao organizovanu stražarsku i spasilačku službu, a bili su angažovani i učitelji plivanja. Iz tog doba postoje zapisi i o mnogim divljim plažama s obe strane Dunava koje su pohodili oni kojima je Štrand bio daleko, ili nisu imali za ulaznicu. Dvadesetih godina dvadesetog veka na Štrandu se već nešto menja. Nestala je podela na ženska i muška kupališta, kupaći kostimi su sve više i više mamili poglede i uzdahe. Nikle su kafanice, sportski tereni, ljuljaške, a čula se i muzika.
Dugo godina do Štrand je vozio tramvaj “Trčika” koji je imao lokomotivu i tri vagona i polazio je iz Železnicke.

Autor: NsHronika.rs
Foto: skyscrapercity