Početna Sport Mobing i finansijske malverzacije u pokrajinskom sekretarijatu za sport

Mobing i finansijske malverzacije u pokrajinskom sekretarijatu za sport

0

darko_parezanin_500xPredsednik Sportskog saveza Vojvodine Darko Parežanin podneo je tužbu i krivičnu prijavu protiv bivše koleginice i aktuelne pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Marinike Tepić zbog otkaza koji mu je uručen 2. aprila.
Parežanin, koji je u sekretarijatu bio zadužen na vođenju finansijskih izveštaja, kaže da je dugo protiv njega u Sekretarijatu vođena kampanja zbog, kako je rekao, njegovih saznanja o finansijskim malverzacijama koje se događaju u resoru pod vođstvom Marinike Tepić.
S druge strane, pokrajinska sekretarka kaže da je to laž, te da je Parežanin smenjen nakon tromesečne istrage kojom je utvrđeno da je predsednik SSV falsifikovao dokumentaciju i u više navrata zloupotrebio službeni položaj. Zbog ovih navoda, Marinika Tepić je podnela krivičnu prijavu protiv Parežanina.
Sem međusobnih krivičnih prijava, Parežanin priprema tužbu za mobing i to zajedno sa šefom pravnog sektora Sekretarijata Branimirom Šovljanskim, a kako kaže podneće je ovih dana. Predsednik SSV navodi da je kampanju protiv njega počela još 2012. godine Liga socijaldemokrata Vojvodine – stranka u kojoj je Tepićeva.
“Vršili su pritisak na mene da se ne kandidujem ponovo za predsednika Saveza, iako sam ga doveo u stabilnu finansijsku situaciju. Suprotstavljanje je počelo kada sam ustanovio šta se događa, na šta sam ukazao i partijskom šefu sekretarke. Dvadeset sati kasnije, Marinika Tepić nezakonito pokreće disciplinski postupak protiv mene, bez ikakvih dokaza”, kaže Parežanin.
On dodaje da se postupak okončao njegovim otkazom, kao i krivičnom prijavom koju je sekretarka podnela 5. marta. “Moje radno mesto se ukida, a na njega dolazi nova pomoćnica za pravna pitanja. Prvo su tvrdili da gubim posao zbog ukidanja radnog mesta, a kasnije su tvrdili da nisam stručan. Pritom moja diploma ekonomiste stoji u kancelariji u Sekretarijatu, prosto ne znam kako to niko nije primetio”, kaže Parežanin i dodaje da već dugo traje mobing koji može da ugrozi ne samo njegovu poziciju u Savezu, već i njegovu porodicu.
Kako navodi predsednik SSV, on postaje “neželjeni problem i svedok finansijskih nameštanja i dodele sredstava”, po kojima je za organizovanje Svetskog prvenstva u banatskim šorama odvojeno preko dva miliona dinara, a finansiranje fudbalskih klubova u Vojvodini sprovodi se direktnim putem, bez ikakvog uključivanja lokalnih samouprava.
“Neko želi da unapred zatvori mogućnost uticaja ljudi koji su videli finansijske dokumente i znaju za nezakonit rad. Banatske šore, na primer, nisu ni uvrštene među sport od nacionalnog značaja, a FK ‘Dinamo 1945’ iz Pančeva i FK ‘Sloga’ iz Temerina dobili su pare za sanaciju bez ikakvog učešća opštine”, kaže on i dodaje da je razočaran zbog činjenice da “mladi talenti dobijaju po 50-60 hiljada dinara, a šore 2,5 miliona”. “Meni treba zapušiti usta i to je jasno”, zaključuje predsednik UO SSV.
Tepić: Parežanin falsifikovao dokumente
Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić kaže da su svi navodi Darka Parežanina lažni, te da je upravo on kompomitovan.
“Ovaj sekretarijat je jedan od najtransparentnijih u Pokrajinskoj vladi i nije mi jasno šta je Parežanin umislio. On je dobio odluku o otkazu nakon tromesečnog postupka o zloupotrebi položaja, koji je pokazao da dotični nije radio svoj posao. Ostalo je više od 100 otvorenih predmeta i finansijskih izveštaja koji su ostali zaključani u njegovom kabinetu, što je komisija pronašla tokom istrage. I to baš slučajno kada je reč o, na primer, njegovom bridž klubu”, kaže Tepićeva.
Ona navodi da su banatske šore registrovane kao “tradicionalan sport i prepoznata grana u Srbiji od posebnog interesa za Srbiju”, te da su slični iznosi za banatske šore izdvajani i proteklih godina. Kako kaže, nikada nije “zvala telefonom niti vukla za rukav” ni jednog zaposlenog u slučaju Parežanina, “niti ima vremena za to”.
“Ako neko misli da ću ja sebe, nakon ovakvog okončanja radnog spora, dovoditi u takvu situaciju, to može da proveri”, kaže Tepićeva i dodaje da su joj na Parežaninovo “krivično delo falsifikovanja” ukazali zaposleni u lokalnoj administraciji u Somboru i Zrenjaninu, kada su ustanovili da je Parežanin nameštao ugovorne strane preheftanjem dokumenata.
Predsednik SSV tvrdi da su svi navodi o njegovoj krivici lažni, te da će se pismom obratiti Pokrajinskoj vladi i Ministarstvu sporta. “Ništa od navedenog što je iznela sekretarka nije tačno i to će se pokazati i na sudu”, tvrdi on, a najavu da će svoju nevinost pokazati na sudu ističe i Tepićeva.

marinika_tepic
Inače, Darko Parežanin je predsednik UO Sportskog saveza Vojvodine devet godina. Članica LSV Marinika Tepić imenovana je za sekretarku za sport i omladinu u mandatu 2012 – 2016.
Autor: 021