Početna Sport Novosađanin među najboljim kondicionim trenerima na svetu, za njegov naučni pristup sportu...

Novosađanin među najboljim kondicionim trenerima na svetu, za njegov naučni pristup sportu zainteresovan i NBA

0

Međunarodni institut za snagu i kondiciju nagradio je u oktobru prošle godine priznanjem za kondicionog trenera godine Novosađanina Darka Krsmana.

Za državu od oko sedam miliona stanovnika, sa veoma malim budžetom za sport, lošim upravljanjem tim oskudnim sredstvima, neretko i neodgovarajućim ljudima na rukovodećim pozicijama, sportisti iz Srbije beleže i te kako dobre rezultate.

Jasno je da su stručnjaci i ljudi iz nauke izuzetno bitni za postizanje najviših dostignuća kako u bilo kojoj sferi života, tako i u sportu. Treniranje, teorija sporta i treninga, ali i tehnologija koja se koristi u razvoju sportista, trenutno su na najvišem nivou koji je poznat čoveku. Međutim, potrebno je i da postoje oni koji će dobro poznavati vrednost nauke u sportu i koji će na adekvatan i najefektivniji način moći da teoriju primene u praksi, na sportistima.

Darko Krsman je tridesetjednogodišnjak rođen u Orlovatu. U Novi Sad je došao kada je imao 19 godina, upisavši se na na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, gde je završio osnovne i master studije. Kada je shvatio da su njegovi dometi svetskih granica, odlučio je da ode u inostranstvo kako bi se usavršio. Osim fakultetskih diploma, u međuvremenu je stekao i više od 20 sertifikata sa različitih kurseva.

Darko je u Italiji upoznao čuvenog profesora i jednog od najpoznatijih svetskih kondicionih trenera Karla Buzičelija, kod koga je i polagao za licencu periodizacije treninga.

Položio sam je sa veoma visokim procentom uspešnosti. Tada sam u suštini i skrenuo pažnju profesora Buzičelija na sebe, pa je on odlučio i da me pomene u trećem izdanju knjige ‘Periodizacija treninga snage za sportove’ koju je pisao sa čuvenim Tudorom Bompom -, kaže Darko.

Već u četvrtom izdanju knjige Darko se našao i u ulozi revizora, te je i učestvovao u pisanju nekih poglavlja. Ime Novosađanina samim tim se našlo i na koricama knjige rame uz rame sa najvećim imenima kada je reč o teoriji sporta. Pokazavši se pred Karlom Buzičelijem Darko je postao i često viđen gost, predavač, na njegovim kursevima, te kako sam povtrđuje danas su postali i prijatelji, više nemaju odnos “učenik-učitelj”, iako intenzivno sarađuju na različitim projektima.

  • Nagrada za najboljeg kondicionog trenera 

Ovu nagradu Darku je dodelio Međunarodni institut za snagu i kondiciju koji se nalazi u Italiji, ali ima svoje studente širom sveta.

Nagradu sam dobio na osnovu svojih prethodnih dostignuća kako u radu sa sportistima tako i u naučnom doprinosu koji sam imao u domenu kondicionih treninga. Jedan od direktora instituta jeste i Karlo Buzičeli koji je takođe i direktor instituta čuvenog Tudora Bompe koji se nalazi u Kanadi -, dodaje naš sagovornik.

On potvrđuje i da je ovo laskavo priznanje zaista bitno za nastavak karijere, kako akademske, tako i trenerske.

Nagrada za najboljeg kondicionog trenera mnogo znači, ona je podstrek da se još više trudim, usavršavam i unapređujem. Trebalo je da odem u Italiju da je i preuzmem i da održim govor, ali je korona učinila svoje pa mi je to bilo onemogućeno. Kako mi znači ova nagrada, znače mi i loša iskustva iz kojih izvlačim pouke za budućnost, to je sve sastavni deo kako sporta, tako i života -.

  • Skauti NBA zainteresovani usluge Novosađanina

Osim visokih dostignuća na polju nauke, Darko je svojim znanjem i specifičnim pristupom dao doprinos mnogobrojnim profesionalnim sportistima. Ovaj trener koji je pre svega ljubitelj basketa 3×3 i košarke, u dosadašnjoj karijeri posvetio se radu sa profesionalcima upravo iz ova dva sporta.

Svoj doprinos Darko je imao i u košarkaškom napretku braće Stefana i Strahinje Stojačića, Dejana Majstorovića, Kojića, Savića, Brankovića i svih ostalih basketaša sa kojima je sarađivao, košarkaških reprezentativaca Srbije Dragana Apića i Stefana Pota, ali i košarkaša Zvezde Dejana Davidovca.

Kao dvadesetpetogodišnjak počeo sam da radim kao kondicioni trener KK Vojvodina i kroz to iskustvo upoznao sam mnogo sportista sa kojima i danas sarađujem. Tada sam prepoznao i budućnost u 3×3 basketu, inače novom olimpijskom sportu, za koji sam primetio da postoji prostor za rezultate i na svetskom nivou. Radio sam sa 3×3 timom Limana, koji je prvi na svetu. Sada se basketaški tim Uba spojio sa Novim Sadom te su oni postali treći na svetu, a trenutno radim kao njihov kondicioni trener -, priča Darko.

Osim pomenutih igrača Darko radi i sa omladinskim reprezentativcima i, kako sam kaže, uglavnom su svi profesionalni košarkaši prošli kroz “njegove ruke”. Mnogo mu znači stečeno iskustvo u radu sa nacionalnim košarkaškim selekcijama Kine i Filipina.

On je imao i određene kontakte i ponude od skauta iz najjače košarkaške lige – NBA. To bi, kako sam kaže, bilo ostvarenje njegovog “dečačkog sna”, ali smatra i da bi mu rad sa stručnjacima na najvišem nivou, na kojem doduše i on radi, umnogome koristio i pomogao u usavršavanju i učenju nekih novih metoda rada i pristupa trenažnom procesu.

Posedujem i licencu NSCA sa kojom sam i više nego kvalifikovan za rad u najjačim svetskim organizacijama uključujući i NBA i NFL, tako da kontakti u vezi sa mojim odlaskom tamo postoje, videćemo kada se korona situacija smiri da se to i realizuje, nekoliko klubova iz NBA je zainteresovano za moje usluge -, navodi Darko.

  • “Nauka i praksa ne mogu jedno bez drugog”

Prema rečima našeg sagovornika, njegov pristup treninzima je specifičan. On se tokom čitave svoje karijere trudio da mu praktičan rad, odnosno rad sa sportistima i akademski i naučni razvoj teku paralelno, jer smatra da samo tako može da postigne najviša dostignuća.

Što se tiče nauke i prakse, to ne može jedno bez drugog. Dok nisam počeo da radim u nekom ozbiljnijem i većem klubu polagao sam, učio i pisao radove. Sada bi moj rad o specifičnom načinu pripreme igrača basketa 3×3 trebalo da bude objavljen u Americi. Postoje još neki projekti na kojima radim, jedan od njih je i pisanje knjige iz koje će studenti na fakultetu moći da uče. U međuvremenu sam pripremao mnogo sportista i timova. Trenutno sam još uvek priklonjeniji nekom praktičnom radu, radim sa sportistima svakodnevno, ali i pišem radove i usavršavam se. Nadam se da ću uskoro završiti i doktorske studije -, poručuje Darko.

Darko već ima nekih ideja i ponuda da počne sa prenošenjem svojeg znanja studentima. Kako kaže, on će sarađivati i biti predavač na Fakultetu za sport u Nišu, gde će i sami studenti učiti iz knjige koja je u završnoj fazi izrade. Predavaće na novom predmetu koji bi trebalo da bude uveden na fakultet, a to je priprema sportista za basket 3×3.

Darka Krsmana karakteriše i poseban pristup samim igračima sa kojima trenira. On sve što zna u teoriji, sve one sertifikate, diplome i radove koje je do sada ostvario i napisao, prilagođava pojedincima u zavisnosti od njihovih potreba. Nažalost, u najvećem broju klubova se sami trenažni procesi ne povezuju previše sa naučnim pristupom sportu, što je, smatra Darko, velika greška.

Navodi i da ima poteškoća jer je mnoštvo naših igrača naviklo da što je jače i više moguće trenira, praktično do iznemoglosti, te to ponekad ima kontraefekat, dok je Darkov pristup totalno drugačiji. On se trudi da sa naučne strane svakom od njih objasni zašto je određena stvar dobra za njih i poenta samog rada je da se radi tačno onoliko koliko je potrebno.

Pokušavam da sa igračima sa kojima sarađujem, uz što manji uložen napor, ostvarim što je bolje moguće rezultate. Oni nisu navikli na takav pristup, ali kad im posle određenog vremena rad sa mnom donese napredak, ostvaruje se međusobno poverenje. Smatram da je za uspeh bitno poverenje i razumevanje između sportiste i trenera, volim da im pojasnim zašto određene vežbe rade, međusobno poverenje daje rezultate -, zaključuje Darko Krsman.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay