Početna Sport “Prvih sto”: Predstavljena monografija FK Vojvodina

“Prvih sto”: Predstavljena monografija FK Vojvodina

0

fk-vojvodina,-prvih-sto_660x330

U Svečanoj sali zgrade Matice srpske u Novom Sadu, u petak je svečano predstavljena monografija fudbalskog kluba Vojvodina “Prvih sto” autora Borivoja Mirosavljevića, koja na impresivan način, kroz novinarske tekstove, izjave, fotografije i statistiku predstavlja celokupnu istoriju FK Vojvodina u periodu od 1914. do 2014. godine.

U prisustvu uvaženih akademskih ličnosti, predstavnika fudbalskog kluba Vojvodina, bivših legendarnih igrača crveno-belih, kao i navijača “stare dame”, prisutnima se najpre obratio predsednik Matice srpske, profesor Dragan Stanić.

Kao jednoj od najvažnijih institucija u Srbiji, Matici srpskoj je izuzetno važno da pomogne i učini sve što je u njenoj moći da se sačuvaju prave sportske vrednosti i sve ono što te vrednosti simbolizuju. Iz tog razloga, bilo nam je veoma drago da budemo suorganizatori jednog ovakvog skupa. Autoru Bori Mirosavljeviću čestitam na jednom fantastičnom književnom delu, a našoj Voši želim da u narednih 100 godina bude još bolja nego što je bila. Lično sam jako voleo prvu šampionsku generaciju iz 1966. godine, a iz tog sastava i dan-danas znam čak i sve rezervne igrače – rekao je Stanić.

Akademik Vasilije Krestić je jedan od koautora knjige, s obzirom na to da je, na poziv Bore Mirosavljevića, lično napisao deo iz početka monografije, koji se tiče samog osnivanja kluba.

Osnivanje fudbalskog kluba Vojvodine nije bilo podstreknuto samo sportskim, već i nacionalnim motivima onih koji su 1914. godine osnovali klub. O tome svedoči i samo ime Vojvodina za naziv kluba, s obzirom na to da Vojvodina treba da asocira na Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo na području današnje Vojvodine između 1849. i 1861. godine. Pridružujem se čestitkama Bori Mirosavljeviću za stvaranje jednog ovakvog dela i hvala mu na tome što mi je ukazao čast da dam svoj doprinos ovoj monografiji – rekao je Krestić.

U pauzama između govornika, prisutne su svojim umećem oduševili operska pevačica Milica Stojadinović i njen 12-godišnji sin Boško. Mladi pijanista pokazao je izuzetan dar i talenat svirajući klavir, čime je prisutne oduševio jednako koliko i njegova majka svojim glasom.

Autor Borivoj Mirosavljević istakao je da je na stvaranju ovog dela radio praktično punih 65 godina i da se u monografiji spominje preko 4.000 imena, koji su kroz decenije stvarali istoriju FK Vojvodina. On se zahvalio svima koji su učestvovali u izradi monografije, Dnevniku kao izdavaču, a posebno se zahvalio i legendarnom strelcu “stare dame” iz šezdesetih godina prošlog veka Silvesteru Takaču, koji je specijalno zbog ove svečanosti doputovao u Novi Sad iz Francuske.

Izvor: RTV
Foto: fkvojvodina.rs