Početna Srpska Atina 30-ih je nosio naziv Vilsonov trg, a danas…

30-ih je nosio naziv Vilsonov trg, a danas…

0

11071526_10153182042221241_6963039073419316433_n

Na ovom mestu je 1797. iskopan bunar do kojeg se prostirala pijaca iz centra grada. Kraće vreme se na trgu nalazila i Žitna pijaca kada se ovaj prostor zvao Brašnarski trg, odnosno Trg brašnarske vage. Nakon uklanjanja Žitne pijace prostor je preuređen i dobio je novo ime: Jelisavetin trg, Vilsonov trg, pa Lenjinov trg, da bi na kraju poneo današnje ime Trg mladenaca po matičarskom zdanju koje se na njemu nalazi.

U buni 1849. godine stradali su gotovo svi objekti na trgu, a za njegovu obnovu velike zasluge nosi župan Feliks Parčetić koji je na ovom mestu podigao palatu rezidencijalnog tipa. Palata je urađena u klasicističkom stilu i na njenoj fasadi još uvek je uočljiv plemićki grb porodice Parčetić. Danas se u ovoj palati nalazi matičarski ured. Pored Parčetićeve palate, ovde se nalazi i zgrada nekadašnje Trgovačke akademije, danas Ekonomsko-trgovačko-turističko-ugostiteljska škola „Svetozar Miletić“.

U zgradi današnje stare Pošte nalazio se hotel „Central“, izgrađen krajem 19. veka u stilu klasicizma i neorenesanse. Ispred ovog hotela nalazila se prostrana letnja bašta. U njoj su tokom leta priređivane igranke za omladinu. Uz baštu se nalazila i stanica fijakera. Nakon probijanja bulevara Kraljice Marije zgrada je pretvorena u poštu, a ispred nje, fasadom okrenuto ka Bulevaru, niklo je i novo modernističko zdanje pošte.

trg mladenaca

Jedan od najupečatljivijih objekata na Trgu je Adamovićeva palata koja je pripadala bogatoj varoškoj porodici Adamović, čuvenoj po proizvodnji vina i konjaka (Adamovićevi vinogradi nalazili su se na mestu današnjeg Telepa). Palata je podignuta 1911. godine kao prva novosadska trospratnica sa dva ulaza, lokalima u prizemlju i velikim i luksuznim stanovima na spratovima. Zgradu su projektovali Geza Markuš i Friđeš Špigel, arhitekte iz Pešte. Na njoj se ogleda uticaj mađarske secesije, ali i modernistički duh koji posebno karakteriše krovnu konstrukciju sa gaudijevskim dimnjacima.

1998. trg biva oplemenjen javnim obeležjem i postaje prepoznatljiv po spomeiku – Kapiji želja i fontani želja akademskog vajara Mladena Marinkova.

Autor: nshronika.rs
Foto: Stare fotografije Novog Sada/Facebook