Početna Srpska Atina Petrovaradinska tvrđava – Gibraltar na Dunavu

Petrovaradinska tvrđava – Gibraltar na Dunavu

Novi Sad Petrovaradinska tvrdjava  (1)

Petrovaradinska tvrđava nalazi se u Novom Sadu, u mestu Petrovaradin, na obali Dunava i obroncima Fruške gore.

Prema ranijim saznanjima, na Petrovaradinskoj tvrđavi prvo ljudsko naselje postojalo je još 4500. godina pre nove ere, ali nakon arheoloških otkrića na samom početku istraživanja istorija ovog prostora pomerena je na period 19.000-15.000 godina pre nove ere.

Zahvaljujući tome znamo da čovek u kontinuitetu nastanjuje prostor Petrovaradinske stene od praistorije do danas, pa čak i paleolitu kada su se ljudska staništa uglavnom nalazila u pećinama.

Istraživanjem ostataka naselja iz mlađeg bronzanog doba (3000 godina pre nove ere) arheolozi su pronašli i bedeme pojačane koljem i palisadama iz tog perioda koji svedoče da je još u vreme tzv. vučedolske kulture postojalo utvrđeno naselje.

Novi Sad Petrovaradinska tvrdjava  (2)

Kamen temeljac prilikom izgradnje tvrđave položio je austrijski princ Kroj.

Izgradnja tvrđave, po projektu francuskog vojnog arhitekte Sebastijana Vobana, trajala je punih 88 godina, sve do 1780.

Izgradnju su vodili austrijski vojni arhitekti, a tvrđava je izgrađena na površini od 112 hektara, na uzvišenju koje dominira okolinom.

Bila je neosvojiva za ondašnju ratnu tehniku i već tada dobila je naziv Gibraltar na Dunavu.

Kao isključivo vojni objekat, Petrovaradinska tvrđava služila je sve do 1948. godine. Pod zaštitu države stavljena je 1951. godine, od kada predstavlja kulturni i turistički objekat.

Pored muzeja, arhiva i niza umetničkih ateljea, poslednjih godina na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se muzički festival “Exit”.

Novi Sad Petrovaradinska tvrdjava  (3)

Autor: NSHronika.rs
Foto: Stare fotografije Novog Sada