Početna Travel Club Krit: Čas istorije uz zvuke sirtakija

Krit: Čas istorije uz zvuke sirtakija

0

crete-1019044_640

Zašto treba posetiti Krit? Iz prostog razloga jer je ovo grčko ostrvo apsoluto fascinantno. Zadivljujuća je i njegova veličina (oko 300 kilometara u prečniku), ali i sve ono što se na njemu može videti ili doživeti. Samo po sebi ogromni je arheološki lokalitet. Otuda i podsvesni osećaj da kada koračate Kritom zapravo hodate po svojoj prošlosti.

harbour-entrance-231325_640

Ser Artur Evans, engleski arheolog, zaslužan je što je iz tame vekova izneta na svetlost dana najstarija evropska civilizacija. Njegovo otkriće Knososa je od svetsko-istorijskog značaja jer su na taj način popunjene mnoge praznine u istoriji ne samo Evrope, već pre svega Egipta ali i ostalih razvijenih civilizacija istočnog Sredozemlja.

island-142759_640

Sve se dogodilo sasvim slučajno. Ser Artur Evans je u atinskim prodavnicama naišao na neobične ukrase od terakote koje do tada nije video. Prodavac je objasnio da potiču sa Krita i da ih zapravo seljaci iskopavaju obrađujući svoje njive. Ovako nešto, za strasnog ljubitelja antike, bilo je više nego intrigantno. Uputio se na Kirt i…

greece-169110_640

U to vreme ostrvo je još uvek bilo pod turskom vlašću, a Turska, naravno, nije zaboravila Evansovu revolucionarnu prošlost. Morao je da čeka bolja vremena.

knossos-253881_640

Posle ustanka, na Kritu je 1898. godine uspostavljena autonomija i već 1900. godine Evans je iskopao tri hiljade godina naše prošlosti čime je zadivio ne samo naučne krugove nego i ceo svet. U Knososu je zasijala palata od 13.000 kvadratnih metara. Grčki mit podseća da je pripadala legendarnom kralju Minosu. Zapravo više grad nego palata. U tom prostoru živelo je 10 od 80 ili 100 hiljada stanovnika za koje se procenjuje da su u prošlosti naseljavali Knosos.

jarre-201931_1280

Palata je poznata i pod imenom Lavirint. Danas je njeno ime sinonim za bezbroj hodnika i prolaza u kojima se lako zaluta. Malo je poznato da “Labirint”, po Arturu Evansu, znači “Palata sekira”. Ime potiče od reči “labrys” (sekira), reči koja je pripadala nekom od jezika kojim se govorilo ne samo na Kritu već i na obalama Male Azije. Međutim, čudesna građevina u Knososu i zaista jeste “Palata sekira”. Na njenim zidovima urezane su brojne dvosekle sekire, koje su zapravo neka vrsta religioznog simbola.

greece-169111_640

Palata je takođe bile ukrašena i brojnim gipsanim reljefima i slikama. Slikama koje slobodom stila i raznovrsnošću motiva imaju posebnu vrednost. Na mnogima dominiraju razdragana lica. Fascinantne su i zarad živopisnog kolorita, ali i zbog naslikanih motiva. Freska trojice akrobata na leđima bika je primer očaravajuće lepote umetnosti. Ne samo zbog verno iskazane odvažnosti akrobata u borbi sa razjarenom životinjim, već i zbog frapantnog osećaja umetnika za trodimenzionalnost. I čuvena freska “Parižanka” nešto je što ostavlja bez daha. Čudesni profil mlade žene sa odećom, šminkom i frizurom, toliko je ovovremsnki da pred svakog postavlja dilemu da li sve i zaista potiče iz 16. veka p.n.e.

health-spa-315849_640

Krićanima su takođe bile bliske i svečanosti odnosno pozorište. Naročitu strast ispoljavali su kada su u pitanju bile borbe sa bikovima, koji su na Kritu imali status svetih životinja. Knosos je dugo cvetao kao moćna i srećna zajednica, u kojoj je narod bio zadovoljan i siguran. Ovo je verovatno i objašnjenje zašto, uprkos velikom bogatstvu i luksuzu, palata nikada nije bila utvrđena.

windmills-188608_640

Tek kada upoznate ovo ostrvo, njegovu dušu, postane vam jasno zašto su stari Grci odabrali Krit kao mesto rođenja i odrastanja vrhovnog boga Zevsa. Krit je i ostrvo prelepih plaža, međusobno toliko različitih, da ponekad, kao na plaži Elafonisi, imate utisak da ste negde na Karibima, na peščanom sprudu okruženom tirkizno plavim i kristalno čistim morem. I pejsaži su pečat lepote Krita. Za samo pola sata iz Herakliona, ili za 45 minuta od Retima, stižete se na planinu Idu, s pravom da uživate na 1.450 metara nadmorske visine. I da, sa tog istog vrha, posmatratre očaravajuće letove beloglavih orlova ili da posetite Zevsovu pećinu u kojoj je rođen. Ili onu drugu, na planini Dikti, u kojoj je odrastao… Pećina je nedavno otkrivena i još nije uređena za posetioce.

heraklion-142760_1280

BIG BLUE

Prvi čarter već 13. juna

Krit je magnet za turiste iz celog sveta. Agencija Big Blue je nastupajuće leto obezbedila direktne čarter letove za ovo grčko ostrvo (let, sat i 45 minuta). Prvi polazak, za letovanje na bazi 10 noćenja, je već 13. juna (let do aerodroma u Heraklionu) a poslednji u sezoni je 11. septembra. Više detalja saznajte OVDE!

lighthouse-966047_640

U najlepšem delu Krita, u Agio Nikolaosu i Retimnu, Big Blue je za svoje goste rezervisao pažljivo odabrane apartmane i hotele sa dve, tri, četiri i pet zvezdica po ceni već od 250 evra po osobi. Naravno, s uračunatim avio-prevozom i svim transferima.

Autor: Promo
Foto: Pixabay.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here