Početna Travel Club Tunis i “ol-inkluziv” aranžman za početnike

Tunis i “ol-inkluziv” aranžman za početnike

0
I bazen i more – uobičajena ponuda u Tunisu
Foto: Ivana Nikolić

Otkud sad Tunis?

Posle gotovo desetogodišnje pauze, Tunis ponovo postaje destinacija koja se vraća na “velika vrata” turističke mape sveta. Srećom po one koji se ove godine odluče za ovu živopisnu zemlju, ta “vrata” i dalje nisu širom otvorena pa je, verovatno u cilju što većeg priliva gostiju i širenja “dobre reči”, letovanje u Tunisu moguće realizovati sa drastično manjim budžetom nego što bi to bio slučaj sa destinacijama koje imaju sve ono što i ova zemlja može da ponudi: bogatu istoriju, prelepo more i plaže, ukusnu hranu i zabavne prateće sadržaje. Uz nezaobilazan osećaj ispunjenosti što ste napokon posetili tu daleku Afriku i rukom zahvatili to beskrajno prostranstvo zvano Sahara. Agencija Big Blue prepoznala je potencijal ove destinacije i ponudila je onima koji bi da iskuse nešto drugačije.

Faktori iznenađenja, istorijski fakti i zaštitni faktor na kremi za sunčanje

Nekome ko nije jedan od onih koji će istražiti sve o mestu na koje ide pre nego što se tamo i uputi, a takav je pisac ovog teksta, Tunis će već na samom početku doneti mnogo iznenađenja. Jedno od prvih je to koliko se brzo stiže tamo, letom koji traje nešto manje od dva sata. Zanimljiv podatak je i taj da je Tunis od Italije na određenoj tački udaljen samo 13 kilometara. Toliko o “dalekoj Africi”. Arhitektura je zasnovana uglavnom na pravim uglovima i linijama, ukrašena ornamentima, a džamije su mavarskog stila, zbog čega su čak i minareti “kockasti”, a ne “valjkasti”. Potkrade se neka kriva linija ili luk u na kakvoj kupoli ili terasi, ali prave linije ovde “drže primat”. Baš kao i mačke na ulicama, kojih ima mnogo više nego pasa.

Takođe, ukoliko u Tunis polazite sa pretpostavkom da će vam se oči navikavati na “pustinjsko žuto”, opet vas čeka jedno iznenađenje. Ovo je zemlja sa 60 odsto zelenila, tako da se ne uklapa sasvim u sliku Afrike koju većina nas ima. Od davnina se ovde gaje masline, zbog čega ne treba da iznenade ni velika prostranstva maslinjaka, ali još jedna od “nespecifičnosti” afričkog stereotipa u Tunisu je i veliki broj vinograda, samim tim i kvalitetna i specifična vina, zaostavština francuskog kolonizatora.

Pored vina, od Francuske je ostao, logično – francuski jezik koji se i dalje svuda koristi, ali i slobodniji ili, moglo bi se reći, svojevrsni “evropski” mentalitet, ako uzmemo u obzir da se radi o muslimanskoj kulturi. Ovde su u jednom trenutku pokušali da uspostave radikalniji oblik islama, ali tuniški narod se tome odupreo tako očuvavši u određenoj meri svoj slobodarski duh. Tako da je Tunis verovatno najbolja zemlja za “tranziciju”, ukoliko biste da “probate” Afriku, a dosad ste letovali isključivo po Evropi.

Kada se je reč o arheološkom bogatstvu, Tunis je sa te strane svojevrsni buržuj. Sa zaostavštinom iz Kartagine i Rima, pa i starih Berbera, ova zemlja zaista ima čime da se podiči. Ali o tome koji red niže kada se govori o izletima na koje se valja uputiti.

Zbog “zelenog” dela Tunisa klima ume da zaliči na mediteransku, ali Afrika je ipak Afrika, tako da “zvezda” ume zaista jako da zasija i stvori tropske vrućine, zato je dobar zaštitni faktor kada je reč o kremi za sunčanje – obaveza.

Što to beše “ol-inkluziv”?

Što se tiče “ol-inkluziv” aranžamana, kao neko ko se prvi put susreće sa takvim iskustvom, mogao bih samo da ga nazovem sintagmom – “jedna velika bezbrižnost”. Od trenutka kada se probudite pa sve dok se uveče noćni bar ili klub u sklopu hotela ne zatvori, narukvica na ruci omogućavaće vam neku od usluga. Naravno, vreme za obroke smešteno je u terminima doručka, ručka i večere, uz snek bar ukoliko se desi da u međuvremenu ogladnite, ali kafu ili kakvo osvežavajuće piće možete dobiti gotovo celog dana.

Hrana se služi po principu švedskog stola, ali ogromnog švedskog stola, tolikog da svakog dana možete jesti nešto drugo. Hrana je raznovrsna pa se možete opredeliti i za vegetarijansku varijantu ili onu baziranu na mesu, spremljenu na tradicionalan način ili pak baš onako kakvu je imamo i u Evropi.

Ukoliko ste sa sobom poneli i poneku obavezu za koju je potreban internet, valjalo bi imati na umu da je signal najjači u predvorjima koja su uglavnom prostrana i raskošna i koja uvek sadrže bar koji će svaku obavezu učiniti lakšom uz omiljeno piće.

Skoro svaki hotel u ponudi ima i animatore koji će, ukoliko to želite, ponuditi određenu vrstu zabave za vas ili vašu decu, uglavnom uz neku energičnu muziku i veliki entuzijazam.

Gde vidiš more, tu grad “posadi”

Gotovo 70 odsto stanovništa Tunisa živi uz more, što je i normalno, svi mi bismo želeli da živimo na moru, zato tamo i letujemo. Za turistu je ovo bitno iz razloga što zbog toga ima veliki izbor kada je odabir destinacije u pitanju. Verovatno svaki od primorskih gradova ima neku draž, ovde će se govoriti o četiri u kojima smo spavali.

Prvi je bio Hamamet, u kom smo odseli u hotelu Sol Azur koji nam je prvi ponudio iskustvo osvežavajućeg mora na privatnoj plaži. Za one koji nisu došli samo radi mora, na putu do “velikog plavog prostranstva” nalazi se “malo plavo prostranstvo” u vidu bazena, ne baš tako malog. Nedaleko od hotela je gradsko jezgro do koga se može doći kraćim putem – kroz urbani deo, ili malo izokola, hodajući dobrim delom uz obalu. Hamamet ostavlja utisak kao mesto koje je autentično i pored navale turista. Drugim rečima, upliv turizma kao da ne utiče previše na duh grada i lokalnu kulturu, što je dobro za one koje upravo taj aspekt destinacije koju obilaze interesuje.

Raskošna sala za večeru u hotelu Sol Azur
Foto: Darko Radovac

Sledeći je bio Sus, grad koji ostavlja drugačiji utisak jer se čini da je ceo predodređen turizmu, ili bar deo grada u kom je bio smešten naš Occidental Marhaba hotel. U Susu “žive” monumentalni hoteli, načičkani uz more, neki spremni da dočekaju nove turiste, a neki, zapušteni od desetogodišnje pauze, čekaju neko bolje vreme. Sus je skroz turističko mesto, ima taj šljašteći element i nudi veliki izbor restorana, mesta za provod i opuštanje. Nedaleko od hotela nalazi se medina, što u bukvalnom prevodu znači “grad”, “naselje” ili “sokak”, i poseduje je skoro svaki stariji arapski grad. Valjalo bi svaku medinu obići jer predstavljaju nezaobilazno mesto za kupovinu, kao da ste se našli na nekom velikom buvljaku, ali su i specifične i uzbudljive, stalno vrve od ljudi.

Pogled na medinu u Susu
Foto: Darko Radovac

Sledeća je bila Mahdija, sa hotelom Mahdia beach & Aqua park koji, kao što mu i u imenu stoji, uz sebe ima akva park, jedan od najvećih u Tunisu. Mahdija je grad koji savršeno kombinuje tradicionalno sa turističkom ponudom i u njemu ćete naći taman toliko da osetite sve dobrobiti luksuznog smeštaja uz dozu istorije i tamošnje kulture. Medina u Mahdiji nije previše prometna, pa se može lagano razgledati uz poneku pauzu za kafu uz destilovanu vodu ruže, u kafićima koji nude dobar hlad. Tu u blizini se nalazi i stara džamija koja je specifična po tome što nema niti kupolu niti minarete. Mahdija je poznata i po raskošnim svadbama i isto takvim nošnjama, tako da je moguće baciti pogled na neku ukoliko “uhvatite” pijačni dan.

Stara džamija bez kupole i minareta u Mahdiji
Foto: Darko Radovac

Poslednje mesto u kojem smo odseli zapravo je i prvo u koje smo došli jer se u njemu nalazi aerodrom. U pitanju je Monastir. Smestili smo se u hotelu Palm Beach Skanes, jedini od pomenutih kome se plaža ne nalazi tik uz njega, ali koji zauzvrat nudi vožnju fijakerom do nje, nekih 300 metara udaljene, uz mogućnost korišćenja otvorenog i zatvorenog bazena u sklopu hotela. Monastir je i najveći grad u kojem smo odseli, zbog čega verovatno samo u njemu postoji potreba za korišćenjem javnog prevoza. Gradski bus do medine koštaće vas jedan dinar, što je manje od 50 naših dinara. Kao i sam grad, i medina je u Monastiru najveća i najurbanija, u njoj se čak i saobraćaj odvija. Slično kao Titov u Jugoslaviji, u Tunisu je i dalje snažan kult ličnosti nekadašnjeg predsednika – Habiba Burgibe, čoveka na čije ćete biste i spomenike često nailaziti. Vrhunac toga je mauzolej u njegovu čast koji se nalazi upravo u Monastiru, za koji poseta ništa ne košta, a u kome se nalazi njegov i grobovi njegove dve supruge, tunišanke i francuskinje, i u čiju čast u dvorištu stoje dve visoke kule. Odmah do njegovog mauzoleja nalazi se jedan srednjovekovni, za koji će vas ulaz koštati od 6 do 8 dinara.

“Engleski pacijent”, “Ratovi zvezda”, “Santorini”, Hanibal… = izleti u Tunisu

Ove reči u podnaslovu nisu samo nasumično poređani pojmovi već nešto o čemu se priča kada obilazite Tunis. Ukoliko se odlučite za Saharu, imajte na umu da ćete nezaboravno iskustvo platiti dugom vožnjom, ali da je to nešto što se višestruko isplati.

U sklopu obilaska pustinje možete se odlučiti za jahanje kamile ili vožnje kvadom, što je svakako uzbudljivo iskustvo, ali pravi nalet adrenalina dolazi ukoliko se opredelite za vožnju džipom koji “leti” peščanim dinama i odvozi vas do predela gde su se snimali filmovi “Engleski pacijent” i “Ratovi zvezda”, ali i do najvećeg slanog jezera na svetu koje trenutno ne liči na sebe i koje opravda svoje ime tek kada bude kiše, a to se u Sahari ne dešava često. Do i od pustinje svraća se do pustinjske oaze, berberskog sela i trećeg po veličini rimskog amfiteatra na svetu, a u toku vožnje često se oko vas nalazi “fatamorgana”.

Jedan od izleta nudi obilazak glavnog grada – Tunisa, i njegove medine koja je jedan beskrajni lavirint-buvljak, ali i antičkih ostataka Kartagine, domovine Hanibala koji je poveo slonove na Rimljane. Možda i najupečatljiviji deo tog izleta jeste obilazak Sidi Bu Saida, gradića koji je u jednom trenutku bio svojevrsna umetnička kolonija i koji, sav u plavo-belom, neodoljivo podseća na grčki Santorini.

Naravno, ovo su samo delići priče koje govore o pomenutim mestima. Čitavu istoriju, tradiciju i zanimljivosti ispričaće vam vodiči u toku trajanja obilazaka.

Možda poslednja prilika za “jeftini” Tunis

Kao što je pomenuto na početku, Tunis je destinacija koja se ponovo “budi” i otvara za svoje goste, zbog čega su i cene znatno niže u odnosu na “konkurente”. Ukoliko je to strategija koju ova zemlja koristi kako bi privukla što više turista, pokazuje se da je uspešna jer je interesovanje toliko da Tunis veoma brzo postaje popularan za letovanje. S obzirom na sadržaj koji može da ponudi, a koji je u rangu sa dosta skupljim destinacijama, ovo je verovatno poslednja šansa za “ol-inkluziv” odmor u ovoj afričkoj zemlji po ovakvoj ceni. Ukoliko je to poslednji razlog koji vam je bio potreban da biste prevagnuli i odabrali Tunis, agencija Big Blue ima spremne različite ponude za vas.

Izvor: NSHronika/Gvozden Jovanović