Početna Travel Club Novosađanin Zoran Pernjaković popeo sa na čuveni vrh Materhorn

Novosađanin Zoran Pernjaković popeo sa na čuveni vrh Materhorn

0

Licencirani vodič druge kategorije, Novosađanin Zoran Pernjaković, pre mesec dana popeo se na jedan od najviših vrhova Alpa. U pitanju je vrh Materhorn, koji je dugo smatran najnedostižnijim vrhom u Evropi.

Oblik strme i zakrivljene piramide, na prvi pogled, za nekoga iz ravnice izaziva samo jedno – strah. Međutim, Novosađanin Zoran Pernjaković, koji se već 13 godina bavi planinarenjem, kaže da uz dobru pripremu, izuzetno zalaganje i jaku želju, vrh sa omota čokolade može dodirnuti svako.

“Jel mi verujete da se ni u jednom trenutku nisam uplašio. Malo je neobično kada kažem da se ne plašim ili kada neko priča da se ne plaši negde nekog uspona, jer nije baš normalno na neki način da je strah tu odsutan. Kada strah postoji, postoji i veća doza pažnje. Ali onaj ko se uopšte ne plaši, ne mora da znači da ne pazi. Vidi se da sam ja sve vreme nasmejan, šalili smo se sve vreme, ne pričamo nešto o usponu, mi se sve vreme šalimo”, kazao je Zoran Pernjaković, licencirani vodič.

Ceo uspon, kako kaže, bila je kombinacija zabave, intenzivnog penjanja i bluza.

“Kada smo sva četvorica tamo došli i kada je najstručnija osoba koja je bila sa nama, jedan vodič rekao e ovo je vrh, ja sam izgubio dah, počeo sam da plačem. To je bila takva sreća, neki osećaj koji me nikada nije ispunio, kao do tada, učinio sam nešto nemoguće, neočekivano”, zaključio je Pernjaković.

Peninski Alpi i vrh Materhorn, Zorana će ugostiti već sledeće godine, ali ovaj put do vrha će stići sa druge strane, koja predstavlja ozbiljan izazov za sve hrabre ljubitelje planinarenja. Fizičke pripreme počinju uskoro, a jaka volja, dobra energija i vedar duh, već su spremni.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen