Početna Travel Club Verona – dragulj sa obala reke Adiđi

Verona – dragulj sa obala reke Adiđi

0
Grad Romea i Julije nije samo sinonim večne ljubavi. Jednako koliko svojom uzbudljivom prošlošću, bogatom istorijom i kulturom, Verona se ponosi i fascinantnim ostacima srednjovekovnog graditeljstva i umetnosti zarad koje je godišnje poseti skoro tri miliona turista
Grad Romea i Julije nije samo sinonim večne ljubavi. Jednako koliko svojom uzbudljivom prošlošću, bogatom istorijom i kulturom, Verona se ponosi i fascinantnim ostacima srednjovekovnog graditeljstva i umetnosti zarad koje je godišnje poseti skoro tri miliona turista

Za geografe Verona je deo uzbudljivog severa Italije. Posle Venecije drugi grad po veličini u regiji Veneto. Danas važan saobraćajni čvor i bogat trgovački centar na obalama reke Adiđi. Međutim, kad se u priču o Veroni uključe istoričari, točak vremena neminovno sa vraća unazad. Sve do četvrtog veka pre naše ere. Odnosno, do datuma kada je ova naseobina zvanično osnovana.
Istoričari umetnosti ne kriju opčinjenost ovim gradom. Za njih Verona je grad bogate istorije i kulture, fascinantni dragulj evropske arhitekture i umetnosti. Palate, raskošne vile, velelepni mostovi koji spajaju obale reke Adiđi, kao i brojne crkve i manastiri gotskog i renesansnog stila, samo su deo onoga što Verona danas može da ponudi znatiželjnicima i ljubiteljima lepog.

Za romantične duše Verona je pre svega grad ljubavi. Grad Romea i Julije, čija je iskrena ljubav s tragičnim krajem, ovekovečena u nenadmašnoj drami Vilijama Šakspira. Nije tajna da gotovo svaki od tri miliona turista, toliko ih zapravo godišnje poseti Veronu, obavezno odlazi do ulice Kavelo i kuće iz 1.200 godine u kojoj je živeo legendarni Romeo Montegi. Ili, do manastira sv. Frančeske u kojem je grob nesrećne Julije Kapuleti. Tradicija je da se osim buketa cveća na grobu ostavi i lična poruka…

verona-2

Verona se ponosi i svojim crkvama, odnoso manastirima. Najatraktivnija je svakako crkva San Zeno Mađore, za mnoge možda i najlepša romanska građevina ovog dela Italije. Temelji ove crkve podignuti su u petom veku ali je konačan izgled, trobrodna bazilika sa ravnim krovom, dobila negde posle 1.117. godine. Zanimljivost je i odvojeni, visoki zvonik sazidan 1.045 godine. Na bronzanim ulaznim vratima crkve San Zeno Mađore su reljefi sa fragmentima iz Biblije, a fasada i prozori privlače pažnju zarad bogato ukrašenih reljefa sa prizorima iz jevanđelja… Atrakcija Verone su i crkva Santa Anastazija, crkva sv. Bernardina, svete Marije Organo… Palata del Kapitano je takođe jedan od arhitektonskih dragulja grada baš kao i Gradska palata, odnosno gradski muzej sa zbirkom vrednih dela italijanskog slikarstva.
Ako već šetajući prelazite reku Adiđi učinite to na Ponte di Pijetra, bez dileme najlepšem mostu Verone. Na jednoj od obala je i Avgustovo pozorište. Vredi ga videti. Ipak Verona ne bi bila to što jeste da nije njene Arene. Monumentalnog rimskog teatra sa 22.000 mesta, trećeg po veličini amfiteatra u Italiji s fascinantnom akustikom. Nije, dakle, slučajno što se u Veroni na početku svakog leta održava prestižni svetski Festival opere.

verona-3

Uostalom, nije nikakva tajna da je Arena jednako sugestivna i uzbudljiva kako za izvođače tako i za one koji prisustvuju događaju. A svaka operska predstava ovde i zaista jeste neponovljiv doživljaj. Baš kao što je to i Verona, grad večne ljubavi, sama po sebi.

Magični gradovi Italije za samo 179 evra

Firenca, Verona i Venecija. Magični gradovi Italije. Ovo je i ime Kon Tikijeve praznične ture – pet dana uz tri noćenja. Prevozno sredstvo – autobus. Luksuzan i više nego idealan za ovakvu vrstu putovanja. Više detalja pronađite OVDE!

Polazak Kon Tikijevog autobusa je 29. aprila. Čeka vas čarolija prelepe i mistične Venecije. Šetnja Veronom i Firencom uz panoramsko razgledanje gradova. Smeštaj u hotelima sa tri zvezdice i sve to za samo 179 evra.

Izvor: Promo
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos