Početna Gradske teme Srpsko narodno pozorište podržalo projekat “Produži život svim srcem”

Srpsko narodno pozorište podržalo projekat “Produži život svim srcem”

0

800px-Serbian_National_Theatre_Sept_2005

Borbi za podizanje svesti o značaju transplatacije i donacije organa danas se pridružilo i Srpsko narodno pozorište u okviru projekta “Produži život svim srcem”. Da je transplatacija jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki za 021 je potvrdio i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević, koji je istakao da je dužnost svakog od nas da budemo odgovorni prema sebi i drugima.

Da li se naša društvena odgovornost završava time što ćemo praviti predstave koje postavljau prava pitanja vremenu u kome živimo? ja mislim ne. Mislim da mi upravo treba da iskoristimo svoju poziciju, autoritet i značaj u kulturno-umetničkom životu ove zemlje i da otvorima vrata i ovoj značajnoj temi“, rekao je on za naš portal.

Na predavanju na temu transplatacije i donacije organa, koja je održana u velikoj sali SNP-a, govorila je i doktorka Jelica Alargić, koordinarorka kampanje za promociju ove oblasti medicine, koja je istakla da u Srbiji ima samo tri donora na svakih milion stanovnika, te da samo jedan od deset pacijenata koji čekaju organ dožive transplataciju, što samo po sebi dovoljno govori koliko Srbiji fale donori.

Među govornicima je bila i Slađana Kovačević, iz Udruženja transplantiranih pacijenata, koja je okupljenima opisala svoje muke kada je sa 26 godina saznala da joj bubrezi rade samo pet odsto.

Od potpuno zdrave osobe za veoma kratak period postala sam smrtno bolesna. Meseci na dijalizi pokazali su mi koliko je mučenje ta neizvesnost hoću li preživeti, što je direktno zavisilo od toga hoće li se naći odgovovarajući donor za mene. Na svu sreću ispostavilo se da bubreg moje majke odgovara, i zbog te srećne okolnosti ja sada sedim ovde sa vama osam godina od transplatacje. Ali verujte, nemaju svi tu sreću“, podelila je svoju sudbinu Slađana.
Nakon predavanja zaposleni u SNP-u, kao i mnogi okupljeni građani, potpisali su svoje donorske kartice.

Autor i foto: 021.rs