Početna Aktuelno Đer: neodoljivo remek-delo barokne arhitekture

Đer: neodoljivo remek-delo barokne arhitekture

0

Dugi letnji dani i prijatne noći pozivaju na putovanja, a mi vam predlažemo pitoreskni barokni gradić, smešten na ušću reka Mošoni-Dunav, Raba i Rabca, na pola puta između Budimpešte i Beča. Vodimo vas u Đer.

U živopisnom centru grada dočekuju vas zgrade koje su gotovo sve do jedne spomenici kulture, sa fasadama u baroknom i ranom klasicističkom stilu, poput muzeja umetnosti, muzej apotekarstva i čuvene palate Esterhazi. Sve je ovde u znaku baroka, a Barokno venčanje i Barokni bal, koji se organizuju tokom leta, uz kostimirane parade, barokne plesove i operske izvedbe, odvešće vas daleko u prošlost.

U 16. i 17. veku, Đer se nalazio na granici između Zapada i Istoka i danas je ponosni čuvar hiljadugodišnje tradicije hrišćanstva u Mađarskoj, o čemu svedoče brojni sakralni spomenici. Bazilika i Biskupska palata na Kaptalan-brdu su karakteristični simboli hrišćanstva Zapadne Mađarske, a Katedrala Velike Gospe čuva jednu od najznačajnijih relikvija – pozlaćenu hermu Svetog Ladislava sa lobanjom kralja-viteza. Srbi su ovde živeli još u 11. veku, pa ne čudi činjenica da možete obići pravoslavnu Crkvu Prenosa moštiju svetog Nikole, s kraja 18. Veka, izgrađenu u stilu poznog baroka. Nezaobilazna je i obližnja benediktinska opatija u Panonhalmi, deo Uneskove svetske baštine. Manastir osnovan 996. godine, star je koliko i mađarska država, a milenijumsku istoriju zemlje dobro prikazuju građevine koje odražavaju arhitektonske stilove različitih epoha. U opatiji živi zajednica od 40 benediktinskih monaha, koji služe liturgiju, vode internat i izdavačku kuću, održavaju biblioteku sa 400 000 knjiga, organizuju koncerte, a imaju i sopstvenu vinariju i arboretum. U opatijskoj vinariji možete degustirati nagrađivana monaška vina, u poslastičarnici kolače sa lekovitim biljem, a u vrelim danima dobro će vam doći i njihovo domaće pivo.

Ako uživate u prirodi, morate posetiti i Sigetkez, jedan od najvecih prirodnih rezervata u Mađarskoj. Vodeni putevi dugi više stotina kilometara, uzbudljive biciklističke staze, močvare i gajevi, dabrovi, male i velike čaplje i divlje patke, sve vas to očekuje na 365 km2. Možete iznajmiti bicikl, kanu, kajak ili poći na organizovanu turu sa vodičem i uživati u savršenom danu u prirodi.

Okolina Đera, jednako je uzbudljiva. Zaputite se oko 100 km na zapad i obiđite Šopron, isprobajte vožnju biciklom oko jezera Ferte, koje je deo Uneskove svetske baštine, posetite kamenolom Fertorakoš ili najveći rezervat ptica u Srednjoj Evropi!

Veliki i renovirani akva-park Raba Quelle u Đeru, jedinstvena kombinacija banje, plaže, bazena i velikih tobogana, idealan je za ljubitelje vodenih atrakcija. Ako vodite računa o svom zdravlju, bilo da su vam potrebni medicinski tretmani ili samo prevencija, na samo 80 kilometara od Đera nalaze se dve međunarodno poznate lekovite banje. Banja Bikfurdo (Bükfürdő)  leži na izvorima izrazito lekovite vode jedinstvenog sastava u svetu, ali kao drugi po veličini spa centar u Mađarskoj sa parkom od 14 hektara, 34 bazena i više od 5.000 kvadratnih metara vodenih sadržaja, garantuje uživanje za sve generacije. Nedaleko je i banja Šarvar sa dva izvora lekovite termalne vode različitog sastava koje će osnažiti vaše telo i okrepiti vašu dušu.

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo