Početna Aktuelno #HerojUlice2021: Nebojša Nikolić – Pedagog velikog srca i “Vitez osmeha”

#HerojUlice2021: Nebojša Nikolić – Pedagog velikog srca i “Vitez osmeha”

0

Izbor u okviru akcije „Heroj ulice” koji treći put zaredom organizuju kompanija „Color Media Communications”, dnevni list „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, otvoren je 15. oktobra 2021. godine.

Nebojša Nikolić, otac troje dece, svoja mališane humanosti najbolje uči kroz svoje aktivnosti, što je dobar primer i drugim roditeljima.

Za njega kažu da je vrlo poseban, doslovce hiperaktivan čovek, kog jednog dana vidite u Hrvatskoj, drugog u Srbiji, a trećeg u Makedoniji, u njegovim humanitarnim izazovima i akcijama za svu ugroženu decu i osobe sa invaliditetom, predstavljajući tako savršen primer nekoga ko podiže lestvicu u socijalnoj podršci i zaštiti ugrožene dece i mladih.

Nebojša svakodnevno radi sa decom sa smetnjama u razvoju u ŠOSO “Milan Petrović” u Novom Sadu, a pored toga vodi i novosadsko udruženje “Vitezovi osmeha” koje sve sugrađane svakog dana iznenađuje nekom novom akcijom za decu – od donacija garderobe do slatkiša, čipsa, sokova i voća koje nasumično obezbedi i podeli po okolnim školama ili raznim udruženjima, te ugroženim porodicama.

Udruženje “Vitezovi osmeha” godinama unazad realizuje i novembarsku akciju pod imenom “Nedelja tolerancije” kada organizuju pregršt lutkarskih predstava za decu, radionice u muzeju, art radionice i muzičke večeri za odrasle, a sve to proprate brojnim poklonima i sve je uvek besplatno. Pored toga, dodeljuje se i priznanje “Vitez tolerancije” ljudima koji pomažu drugima i bave se humanitarnim radom. Ovo udruženje pruža i potpuno besplatne usluge za decu Novog Sada, odnosno imaju nekoliko logopeda, defektologe i edukatore koji pružaju podršku, kako deci tako i odraslima u prevazilaženju stresa.

Tokom vanrednog stanja, 2020. godine, Nebojša je organizovao za kolege u karantinu besplatne seminare putem Zoom platforme, a u zgradi u kojoj živi odrganizovao je ličnu akciju tokom koje je svake srede sa komšijama delio slatke pakete svoj deci kao vid motivacije i nagrade za poštovanje pandemijskih mera. Ovu akciju tokom karantina, on i njegove komšije, simbolično su nazvali “Slatka sreda”. Takođe, tokom vanrednog stanja je nabavio neke teško dostupne lekove za nekoliko porodica starijih suseda.

Svake godine Nebojša organizuje velik broj stručnih skupova putem online platformi kroz koje omogućuje deljenje raznovrsnih znanja i povezivanje kolega iz cele Evrope, a koje su ujedno humanitnog karaktera, te donose i finansijsku podršku malim udruženjima u zemljama regiona, kojima se uplaćuje deo prihoda od ovakvih akcija. Takođe, u Novom Sadu stalno organizuje besplatne treninge za studente na koje dovodi prvoklasne predavače i ljude iz prakse, a kao i mnogima, i njima obezbeđuje svojevrsne poklone u vidu knjiga i opreme kojom će raditi, a mnogim đacima sa kojima je radio, nakon završenog školovanja pomogeo je da se zaposle.

Njegove ponosne kolege ističu da se, pored svega, Nebojša bavi i ekološkim razvojem i pošumljavanjem kroz inkluzivne radionice koje organizuje u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj, a u kojima spaja učenike tipičnog razvoja i učenike sa smetnjama u razvoju, te obezbeđuje za sve njih brojne darove.

Da li vaša ulica ili kvart imaju nekog heroja kojim se svi ponosite? Nekog ko uređuje zajedničko dvorište ili prilaz zgradi? Nekog ko je poznat po tome što se brine o starima i osobama sa invaliditetom, donosi im hranu i pomaže u kućnim poslovima? Nekog ko zbrinjava i hrani napuštene životinje? Nekog koga deca u ulici jednostavno obožavaju pošto im uvek posećuje pažnju, kupuje im sladoled i igra se njima? Ako poznajete nekog takvog prijavite ga na konkurs “Heroj ulice” putem mejl adrese: herojulice021­@gmail.com

Predložene sugrađane obići će novinarske ekipe i uraditi reportaže sa njima i njihovim komšijama.

Nakon zatvaranja konkursa 15.12.2021. godine, biće održan izbor, a na prijemu u Gradskoj kući svi prijavljeni dobiće simbolične nagrade i plakete.

Pobednika ovogodišnjeg konkursa očekuje nagradno putovanje.

Foto: Printscreen / YouTube – Samo Novi Sad