Početna Gradske teme Novi Sad ponovo prodaje japanskom Nideku plac po ceni od 403 miliona...

Novi Sad ponovo prodaje japanskom Nideku plac po ceni od 403 miliona dinara

0

Novi Sad će japanskom Nideku (Nidec) ponovo prodati plac u radnoj zoni Sever IV, za koji proletos nije obavljena prodaja do kraja.

Nije bilo jasnog obrazloženja zašto je to učinjeno, osim navoda da je problem u složenom postupku kupovine.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je 16. novembra, neposrednom pogodbom, prodala plac od 86.262 kvadratna metra “CTP Investu”, koji radi sa Nidekom i imaju zajednički sporazum o investiranju. Cena ovog zemljišta je veća od 403,6 miliona dinara.

Kako se navodi u dokumentaciji koja će se naći pred odbornicima u Skupštini grada 29. novembra, cena zemljišta je istovetna kao i prilikom prvog pokušaja prodaje, jedino se datumi razlikuju.

CTP će tako postati vlasnik još jedne velike parcele u radnoj zoni Sever IV, jer je pre nekoliko meseci već kupio zemljište površine 12,5 hektara, po ceni većoj od 590 miliona, takođe za potrebe Nidekove fabrike. Obe parcele nalaze se jedna uz drugu, otprilike preko puta postojećih fabrika Lira i Kontinentala.

Odluka o neposrednoj pogodbi i prodaji gotovo 21 hektara u radnoj zoni doneta je na osnovu zaključka Vlade Srbije, kojim je gradnja fabrike japanske kompanije proglašena značajnim za Republiku Srbiju.

Čitava procedura odvijala se vrlo brzo, od 15. do 30. marta. Najpre je stiglo pismo o namerama, potom odluka Vlade Srbije, zatim odluke gradskih organa i, na kraju, sama prodaja u UGZI-ju. Potom je Skupština grada izglasala, početkom aprila, odluku da se beogradskoj firmi CTP Invest proda 21 hektar zemljišta po ceni od 993,6 miliona dinara.

Međutim, ubrzo je usledilo ponavljanja procedure, jer ugovor o prodaji nije potpisan u roku od 30 dana. Grad je polovinom juna prodao prvi deo od 12,5 hektara, a sada je na red došao i ostatak od 8,6 hektara.

Prema ranijim najavama, japanska kompanija će na ovoj lokaciji graditi pogon za proizvodnju elektro-motora, a biće zaposleno 300 radnika. Proizvodna hala i prateći objekti imali bi gotovo 26.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da fabrika počne sa radom krajem 2022. godine.

Firma CTP Invest iz Beograda sa Nidekom ima sporazum o zajedničkom ulaganju. Beogradska firma će ovaj prostor, nakon kupovine, iznajmiti japanskoj kompaniji. Cena parcela određena je na osnovu procene Poreske uprave, koja kvadrat građevinskog zemljišta u ovom delu radne zone vrednuje na 4.679,46 dinara.

CTP Invest već poseduje zemljište i hale u neposrednoj blizini, koje iznajmljuju drugim kompanijama, kao što je Kontinental. Početkom godine je pomenuto i da su pokazali zainteresovanost da od Novog Sada otkupe parcelu i halu na kojoj je Lir, a koju ta firma trenutno iznajmljuje od Grada.

Dodajmo i da su državni organi najavili da bi početkom decembra trebalo da usledi početak gradnje fabrike Nideka.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay