Početna Aktuelno Konferencija “ENERGIJA KOJA ČUVA PLANETU” 1. oktobra u Beogradu

Konferencija “ENERGIJA KOJA ČUVA PLANETU” 1. oktobra u Beogradu

0

Konferencija posvećena održivim izvorima energije u Srbiji pod nazivom ENERGIJA KOJA ČUVA PLANETU održaće se 1. oktobra sa početkom od 10.30h u hotelu Mona Plaza, Beograd.

Generalni partner događaja je kompanija ENERGIA Gas and Power.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem live stream na YouTube kanalu Color Media Communications.

Sve izraženija zagađenja životne sredine, intezivne promene klime, porast cene fosilnih goriva i predviđanja o njihovom nestanku u bliskoj budućnosti utiču da se stanovnici Zemlje okrenu ka racionalnom korišćenju energije kroz primenu mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije Sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase. Zelena energija je električna energija koja je proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora. U svrhu dokazivanja porekla energije Zakonom o energetici utvrđen je sistem garancija porekla električne energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2020. godine u Srbiji bi trebalo da se 27 odsto proizvodnje električne energije obezbedi iz obnovljivih izvora, gde smo trenutno na tom putu? Da li zaista zelena energija može da bude zamena termoelektranama u kojima se iz lignita dobije oko 70 odsto električne energije za potrošače u našoj zemlji. Da li je Srbija u potpunosti zavisna od termoelektrana i uglja, kolika su ulaganja neophodna da bi se one učinile ekološki prihvatljivim. Šta čini država, njene istitucije a šta privatni sektor, koji su to novi poslovni modeli i strategije upravljanja resursima, samo su neka od pitanja na koja želimo da ponudimo odgovore.

Na događaju će govoriti:
Dubravke Negre, direktorka Evropske investiocione banke za Zapadni Balkan
Velimir Gavrilović, direktor kompanije ENERGIA Gas and Power
Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ)
Željko Dolecek, sekretar Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH (APEOR)
Prof. dr Aleksandar Janjić, ekspert za energetsku efikasnost
Slavko Carić, predsednik IO Erste banke
Zoran Bojović, Noleko

Agendu možete pogledati na linku: http://www.communications.rs/energija2020/

Nakon izlaganja planirano je druženje sa novinarima i brunch.

Pratite nas!