Početna Aktuelno Pet stvari koje niste znali o novom novosadskom mostu!

Pet stvari koje niste znali o novom novosadskom mostu!

0

Prošlo je dve godine od kako je u rad pušten Žeželjev most. Reč je o poslednjem projektu koji nas, sa ukupnim brojem mostova, vraća na 1999. godinu pre nego što će snage NATO pakta porušiti novosadske veze Bačke i Srema.

Zapravo, izgradnjom tog mosta vraćamo se na 1981. godinu jer upravo od te godine u našem gradu broj mostova ostaje isti (ne računajući zle okolnosti bombardovanja). Priča o četvrtom mostu preko Dunava stara je više od pola veka, a prvi put se pominje 1950. godine, kao deo saobraćajnice koja će pratiti trasu stare pruge. U bliskoj budućnosti ovaj plan trebalo bi da bude konačno realizovan.

Generalni projekat je završen, a do kraja godine Grad će usvojiti plan generalne regulacije za most. U narednoj godini očekuje se raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta, nakon čega sledi i jedinstveni tender za projektno-tehničku dokumentaciju i izvođenje radova.

U susret budućoj vezi preko Dunava, predstavljamo vam pet zanimljivih činjenica o novom novosadskom mostu.

Realizacija do 2025. godine

Prošlog meseca izgradnja novog mosta kvalifikovana je kao projekat od državnog značaja, što ga automotski stavlja na sam vrh liste prioriteta.

Sudeći prema trenutnim proračunima, most bi trebalo da bude izgrađen u roku od pet ili šest godina.

Važan deo obilaznice oko Novog Sada

Most će biti najvažniji deo obilaznice oko našeg grada. Trasa na kojoj se nalazi počinje od isključenja “Sever” sa autoputa E75 sve do sremske obale, duž Bulevara Evrope pa mostom do raskrsnice puteva za Sr. Kamenicu, Beočin i Popovicu. Ovo raskršće postaće kružni tok, kojim će se znatno olakšati uključenje i isključenje na most.

Većinski deo mosta nalazi se na bačkoj strani, a samo uključenje na most biće odvojeno od Bulevara Evrope. Put uzdignut na stubovima odvojiće gradski saobraćaj od onih koji bi inače samo prolazili kroz Novi Sad.

Biciklistička infrastruktura

U odnosu na njegove prethodnike, četvrti novosadski most planiran je, imajući u vidu potrebe svih učesnika saobraćaja. Usled povoljnog ravničarskog terena, u Novom Sadu živi veliki broj stanovnika, koji svakodnevno koriste biciklo kao svoj izbor saobraćajnog sredstva.

Kroz Srbiju prolazi najduži deo toka Dunava koji iznosi 583 kilometra, a budući most će biti prva veza koja će imati biciklističku infrastrukturu.

Kako ni jedan most ne poseduje stazu rezervisanu strogo za bicikliste, aktuelna lokalna vlast i stručnjaci koji rade na projektu, žele da upravo ovim mostom delimično reše tu nepravdu.

Najzapadniji most

Novi most bi trebalo da bude ujedno i najzapadniji most u našoj državi. Kao takav, predstavlja važnu saobraćajnu i stratešku tačku, jer bi upravo njegovim stazama trebalo da prođe veliki broj turista i drugih stranih državljana koji posećuju ili prolaze kroz Srbiju.

Upravo je ovo jedan od ključnih argumenata zahvaljujući kojem je ovaj most dobio status projekta od državnog značaja.

Popovica na pet minuta od grada

Buduća četvrta veza dve obale Novog Sada ima zadatak da rastereti gradske bulevare, a naročito Bulevar oslobođenja. Raskrsnice na ovom potezu uveliko su pod značajnim saobraćajnim pritiskom, uzimajući u obzir da se upravo sa ovog bulevara penje na most Slobode.

Međutim, dok će pojedini delovi grada postati rasterećeniji, neka druga naselja dobiće svoju priliku za boljom, bržom i generalno kvalitetnijom vezom sa samim gradom. Najbolji primer toga biće Popovica, koja će postati spoj života u prirodi i svih poslovnih i drugih prednosti boravka u gradu.

Popovica godinama slovi za elitno vikend naselje. Trend koji je u poslednje vreme sve zastupljeniji među imućnim novosađanima, jeste transformacija iz vikend boravka u redovan život u ovom delu Fruške gore.

Beg od gradske buke i brzine je zagarantovan, a vazduh je daleko čistiji i kvalitetnji, bez obzira što je ovo naselje već gusto izgrađeno porodičnim i vikend kućama.

Ono što bi moglo da privuče još veći broj naših sugrađana na sremsku stranu, jeste upravo novi most, kojim bi oni koji žive na Popovici, u roku od par minuta bili na bačkoj obali. Komoditet života u prirodi na pet minuta od grada ima svoju cenu, a veruje se da će izgradnjom mosta ta cena postati viša.

Pored postojećih objekata, a usled budućeg velikog interesovanja, Popovica bi mogla da doživi talas građevinske ekspanzije. Urbane luksuzne vile sa manjim brojem stanova biće sve češće arhitektonsko rešenje u ovakvim sredinama, po uzoru na slične objekte koji se godinama u nazad izgrađuju u drugim državama.

Izvor: NSU
Foto: NSU