Početna Aktuelno SERBIA GOES GREEN: Mihajlović – Nema više nijedne odluke u oblasti energetike,...

SERBIA GOES GREEN: Mihajlović – Nema više nijedne odluke u oblasti energetike, a da ne proverimo kako to utiče na životnu sredinu

0

Kompanija Color Media Communications povodom Dana planete Zemlje organizovala je online konferenciju o održivom razvoju pod nazivom Serbia Goes Green – Zelena ekonomija kao stub zaštite životne sredine uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ Srbija) i kompanija SBB Fondacija, Coca Cola HBC, Rio Tinto, Elicio, Tetra Pak, New Energy Solutions i DHVMED Izrael.

Na otvaranju konferecnije potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da želi da Srbija postane zelena zemlja.

“Srbija je na pragu usvajanja četiri ključna, osnovna zakona u oblasti energetike, a već je usvojen Zakon o klimatskim promenama. Radimo i Nacionalni plan za energetiku i klimu, pravimo novu Strategiju za razvoj energetike, to znači da nema više nijedne odluke u oblasti energetike, a da ne proverimo kako to utiče na životnu sredinu. Takođe, Srbija će 2040. godine biti zemlja koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, preko 40% iz obnovljivih izvora energije”, istakla je ministarka Mihajlović.

Na prvom panelu pod nazivom Serbia as a green investment destination – Ekološkim pristupom do ekonomskog napretka govorili su Srđan Gavrilović, rukovodilac poslova komercijalne strategije, Rio Sava Exploration, Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe, prof. dr Đorđe Mitrović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Zoran Jakovljev, savetnik, GIZ Srbija, Goran Matović, Lead Engineer, GEFF Serbia Leasing.

Zoran Jakovljev, savetnik, GIZ Srbija govorio je o novom projektu “Pametan sistem za reciklažu limenki” koji se sprovodi na teritoriji Beograda.

“Projekat obuhvata testiranje jednog novog modela koji se zasniva na principima cirkularne ekonomije. To je digitalni sistem za reciklažu zasnovan na korišćenju pametnih uređaja, pre svega pametne prese za limenke koja je opremljena različitim senzorima. Ubacivanjem limenki u te pametne prese, građani sakupljaju poene za popuste u Idea marketima. Ideja nam je da ovaj projekat proširimo i u drugim gradovima”, naveo je Jakovljev.

Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe je izjavila na prvom panelu:

“Mi smo kao kompanija oduvek imali različite angažmane u zajednici u kojoj živimo i odgovorno se ponašali prema zajednici u kojoj poslujemo. Veoma smo glasni i prisutni u nameri da ukažemo na potrebu promene svesti i navika pojedinaca, privrede i države u očuvanju životne sredine, da se povezujemo jedni sa drugima, jer je to jedini način da budemo zelenija zemlja”.

Ona je dodala i to da pored projekata društvene odgovornosti koje sprovode kroz SBB fondaciju, kroz kompaniju SBB razvijaju usluge koje imaju direktan uticaj na zaštitu prirode, kao što je E-račun koji čuva šume, a razvijaju i interne politike i procedure za učešće u unapređenju životne sredine.

“Aktivno se bavimo i drugim aspektima odgovornog poslovanja, kao što je ESG (Environmental, Social and Corporate Governance). Mi poslujemo kao United Grupa u osam zemalja, trudimo se da učimo jedni od drugih i primenimo dobru praksu iz drugih zemalja kod nas i obrnuto”, istakla je Lukić.

Srđan Gavrilović, rukovodilac poslova komercijalne strategije naveo je da je Rio Tinto još pre 20 godina prepoznao klimatske promene kao naučno dokazanu realnost.

“Godine 2018. smo odlučili strateški da izađemo iz dalje proizvodnje uglja. Takođe, 75% od ukupne električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a taj se procenat kontinuirano povećava. Osim toga, za period od 2020. do 2024. smo opredelili milijardu dolara za projekte koji se isključivo odnose na klimatske promene”, istakao je Gavrilović.

Na drugoj panel diskusiji na temu Obnovljivi izvori energije u Srbiji – Poslovni ambijent, zakonska regulativa i perspektive razvoja govorili su Christophe Bols, Elicio Country Manager Serbia, Aleksandar Popović, projektni menadžer, GIZ Srbija, Marijan Rančić, direktor poslovnog razvoja, New Energy Solutions i Miloš Kostić, suvlasnik kompanija MT- KOMEX, Solaris Energy I CEEFOR.

Aleksandar Popović, projektni menadžer GIZ Srbija istakao je da GIZ podržava novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

“Novi zakon predstavlja značajan osnov za dalji razvoj sektora obnovljivih izvora energije. Takođe, ovaj zakon će postaviti osnove za ostvarivanje ciljeva zacrtanih u okviru Ugovora sa Energetskom zajednicom. Osim toga, uvođenje obnovljivih izvora energije je jedna od najznačajnih mera za smanjenje emisija zračenja gasova sa efektom staklene bašte, ali je novi zakon koji je donet značajan i za ispunjavanje drugih međunarodnih obaveza”, naveo je Popović.

Marijan Rančić, direktor poslovnog razvoja, New Energy Solutions naveo je da je imao najpre sumnje da li će novi Zakon o obnovljivim izvorima energije biti dobar, uzevši u obzir kratak rok, međutim sada smatra da je Zakon zaista kvalitetan.

“Zakon pruža jasnu sliku i siguran investicioni okvir. Srbija ima tu praksu da primarna regulative daje isključivo okvir, smernice, a da se sekundarnom regulativom, uredbama, aktima definiše sam sektor. To nagoveštava da je ključni deo posla pred nama. Svakako, ovim zakonom je stvoren ambijent za jedan novi investicioni ciklus u obnovljive izvore energije u Srbiji”, izjavio je Rančić.

Christophe Bols, Elicio Country Manager Serbia rekao je da je vreme za nove projekte.

“Mi smo počeli sa pripremama 2019. godine za razvoj dva nova projekta, čekamo trenutno urbanistički plan i nadamo se da će ta odluka uskoro stići. Svi projekti koji su vezani za solarnu energiju i biomasu ne mogu da se realizuju u kratkom periodu. Neophodno je napraviti prilagođavanja mreže, dugoročno ima prostora 3.000 do 4.000 megavata. Međutim, potrošnja će se podići, sve više industrija dolazi u Srbiju, tako da će proizvodnja zelene energije biti potrebna”, naglasio je Bols.

Na trećem panelu The future of Serbian circular economy – Reciklažna industrija u Srbiji govorili su Ivan Karić, državni sekretar, Ministarstvo zaštite životne sredine, Tisa Čaušević, menadžer za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija, Dragan Rajković, Regional Sustainability Director – Tetra Pak, prof. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet Univerzitet u Beogradu, Nenad Ratković, Sales and Purchase Manager, Eco-Recycling.

Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine istako je na panelu da Ministarstvo Pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 vidi kao glavni strateški dokument u dostizanju ciljeva, pre svega ciljeva kružne ekonomije.

“Naša pozicija je u svetlu cirkularne ekonomije korak ispred, pre nego što je Evropska komisija usvojila novi paket cirkularne ekonomije, ali bez obzira na to, mi smo već u ovoj godini započeli reviziju pet specifičnih planova implementacije koji se odnose na upravljanje otpadom u skladu sa novim paketom kružne ekonomije. Istakao bih i to da je u izradi Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, učestvovalo 30 institucija i oko 150 različitih eksperata i sa svima njima smo sarađivali kroz mnoge radne grupe”, naveo je Karić.

Tisa Čaušević menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija navela je da je održivost tema kojoj pristupaju sa najvećom pažnjom, a već dugi niz godina svojim aktivnostima podižu lestvicu odgovornog i održivog poslovanja.

“Naš poseban fokus u ovom trenutku je razvoj održive ambalaže, ali i podrška državi u pronalaženju najefikasnijih rešenja za prikupljanje i upravljanje ambalažnim otpadom. Veoma smo posvećeni i pilot projektima kojima želimo da, kroz dobru praksu, proverimo efekte potencijalnog depozitnog sistema. Takođe, znamo da je ispred naše države važan zadatak u procesu priključenja EU, a to je otvaranje izuzetno zahtevnog poglavlja 27. Kao stabilan partner zajednice u kojoj poslujemo, pružamo svu neophodnu podršku Vladi Srbije kako bi zahtevni uslovi bili što pre i ostvareni”, istakla je Čaušević.

Dragan Rajković Regional Sustainability Director u kompaniji Tetra Pak izjavio je na panelu:

„Srbija ima šansu da pokaže da se sveobuhvatnim depozitnim sistemom trajno rešava problem efikasnog sakupljanja otpada i potom njegove reciklaže i da postane lider u inovacijama upravljanja otpadom. Tetra Pak je spreman da svojim iskustvom i znanjem doprinese uvođenju neophodnih regulatornih promena.“

Na poslednjem panelu Environmental compliance and regulation in Serbia, na kom je fokus bio na vazduhu, kontaminiranom zemljištu, industrijskom i opasnom otpadu, govorili su Daniela Meilmann, Business Development Manager, DHVMED Israel, Siniša Mitrović, Privredna komora Srbije, Radovan Đukić, zamenik predsednika opštine Apatin, Marinko Ukropina, generalni derktor SGS Beograd, SGS Adriatica, SGS Slovenia & SGS Bosnia and Herzegovina i Kristina Cvejanov, Business & CSO Consultant, Green Loop Consulting.

Daniela Meilmann Business Development Manager iz kompanije DHVMED u Izraelu je navela da je DHVMED jedna od najvećih kompanija u toj zemlji.

“Imamo znanja i stručnost koji sa inženjerskim rešenjima mogu doprineti Srbiji i Balkanu u prevazilaženju izazova koji se odnose na životnu sredinu. Verujemo da imamo rešenje i inovativan pristup za zagađenje vazduha sa kojim se susrećete danas, ali i za druge ekološke probleme”, naglasila je Meilmann.

Svi zainteresovani gledaoci konferenciju mogu pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.